Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mariji Mitrović iz Zelengrada nagrada za najbolji prisnac

24.07.2011. 22:00
Mariji Mitrović iz Zelengrada nagrada za najbolji prisnac


Prošle subote u Benkovcu održan je  1. Gastro festival Benkovački prisnac. Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo  premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris prisnaca nikoga nije ostavljao ravnodušnim. U organizaciji Grada Benkovca i  Turističke zajednice Grada  Benkovca, festival je održan  na zavidnoj organizacijskoj  razini, a osim natjecateljskog dijela, program je obilovao i dobrom zabavom.  KUD Sidraga iz Tinja, KUD  Kamen Bukovica iz bukovačkih sela, te klapa Težaci  iz Paljuva zabavljale su pjesmom i plesovima mnogobrojne posjetitelje.
Prisnac po izvornoj  recepturi                                                                    
Na festivalu je sudjelovala 41 ekipa, od kojih je sedam bilo izlagača, a 34 natjecateljske ekipe koje su se  natjecale u pripravljanju  prisnaca, autohtone delicije  Bukovice i Ravnih kotara. U  pripremi najboljeg prisnaca  natjecale su se i ekipe iz  Zagreba, Šibenika i Omiša.  Prisnac su po izvornoj recepturi na licu mjesta pripremale članice KUD-a Branimir iz Benkovca, a izlagači iz Poljica kod Omiša  domaćinima su prezentirali  na koji način pripremaju  svoje autohtono jelo poljički soparnik.          Kako je konkurencija bila oštra, za pobjedu je trebalo u uobičajenu  recepturu dodati i neke tajne sastojke te imati iskustva  u pripravljanju ovog jela.  Četrdesetogodišnje iskustvo u pripravljanju prisnaca, osiguralo je Mariji Mitrović iz Zelengrada uvjerljivu pobjedu na 1. Gastro  festivalu Benkovački prisnac. Iako Marija nije bila  najstarija sudionica ovog  natjecatelja, još kao mlada  djevojka započela je s pripravljanjem prisnaca, da bi  danas u toj vještini bila najbolja.        
– Svakako da su za prisnac  najvažniji dobri sastojci, ponajprije svježi, domaći sir,  ali osim toga za pripremanje  dobrog prisnaca potrebno je  posjedovati određeno umijeće, vještinu pripremanja  ovog tradicionalnog jela.  Bitna je, također i volja te  ljubav prema jelu koje se  vjekovima priprema u ovom  kraju, kazala je Mitrović.  Novčanu nagradu od 1.500  kn Mariji je uručio gradonačelnik Benkovca Branko  Kutija. Stručni žiri drugim  najboljim prisnacom na festivalu ocijenio je prisnac  Rajke Rogić, kojoj je nagradu od 1.000 kuna uručio  direktor Turističke zajednice Grada Benkovca Vanja  Čvrljak.
– Prisnac je  svima nama  koji smo odrasli u Bukovici i  Ravnim kotarima bio prvi  kolač koji smo jeli, kazala je  Rogić dodavši kako su joj u  pripravljanju prisnaca pomogli savjeti iskusnijih – svekrve i majke. Trećim najboljim prisnacom proglašen je  onaj KUD-a Branimir iz  Benkovca, koji je nagrađen  sa 500 kuna. Nagradu im je  uručila predsjednica ocjenjivačkog žirija Ana Grgas. Grgas je istaknula, kako unatoč  velikom broju natjecatelja,  nije bilo teško odabrati najbolji jer su se članovi žirija  oko pobjedničkog prisnaca  Marije Mitrović jednoglasno  složili. Marija Mitrović dvostruka je pobjednica Prisnac  festa koji se održava u Zelengradu, a ujedno je i članica Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada.  Predsjednik Zavičajnog kluba “Janko Mitrović”, Dragan  Mitrović otkrio nam je kako  se prisnac priprema još od  antičkog doba. Ističe kako je  vladarima, vijećnicima i svima onima koji su donosili  važne odluke, narod u znak  dobre odluke pripremao  prisnac. Mitrović ističe kako  je prisnac prvi put u poznatom zagrebačkom hotelu  “Sheraton” pripremao prije  25 godina Marijan Vrkić, istaknuti stručnjak za prisnac.  Ideja promoviranja i zaštite  prisnaca, kao originalnog jela ovoga kraja, potekla je  upravo iz Zavičajnog kluba  “Janko Mitrović” kada je prije dvije godine prvi put organiziran Prisnac fest.  
Za zaštitu i očuvanje  prisnaca
– Naš Zavičajni klub započeo je s popularizacijom  ovog jela. Cilj nam je da se  prisnac, kao jelo koje se priprema samo na ovom području, što više promovira,  kazao je Mitrović dodavši  kako se članovi Kluba zalažu za zaštitu i očuvanje  kulturne baštine Bukovice i  Ravnih kotara, a u tu baštinu  spada i tradicionalno jelo  prisnac.
Jedna od natjecateljica,  Divna Baković iz Banjevaca  kazala nam je kako je za  prisnac manje bitna vrsta sira, te kako je puno važnije da  sir bude svjež i da se prisnac  peče na loparu ispod peke.
– Prisnac se ne bi trebao  peći u tepsiji, već na loparu  ispod peke, tako dobiva sasvim novi okus i tako su ga  pripremali naši stari. Ja gotovo svakodnevno skupljam  skorup od kozjeg mlijeka, jer  sir koji se stavlja u prisnac  mora biti svjež. Stavljanjem  više vrsta sira ovčjeg, kravljeg i kozjeg, kako ističe Baković, dobiva se bogatiji i  sočniji okus prisnaca. Osim  natjecatelja u pripravljanju  prisnaca, među izlagačima  našao se i štand Julijana Lonića, gdje se degustiralo jedino aromatizirano vino u  Hrvatskoj. Vino, s afrodizijačkim učinkom, izazvalo je  velik interes posjetitelja. Kako ističe Lonić, vino imena  Julonka, koje se pije kao aperitiv, može se pronaći na vinskim kartama brojnih restorana i konoba u našoj  županiji, a odnedavno se  ovo aromatizirano vino koristi i kao jedan od sastojaka  u  pripravljanju koktela.            
 Na kraju festivala svoje je  zadovoljstvo 1. Gastro festivalom Benkovački prisnac,  izrazio i gradonačelnik grada Benkovca Branko Kutija.  Gradonačelnik je sve prisutne pozvao i sljedeće subote u  Benkovac, na još jednu gastro manifestaciju kada će se  na benkovačkoj šetnici pripremati janjetina i jaretina.                
– Potrudit ćemo se da ovaj  gastro festival kojim se promovira benkovački prisnac,  kao jedna od delicija Lijepe  Naše, dogodine bude još bolja i kvalitetnija manifestacija, kazao je Kutija.     
Da je prisnac isključivo  benkovačka delicija koja  spada u skupinu hladnih  predjela, kruha i peciva, potvrđuje i nedavno doneseni  Pravilnik o posebnom standardu “Hrvatska autohtona  kuhinja”, koji je sastavilo posebno povjerenstvo u Ministarstvu turizma gdje su bili  predstavnici Hrvatske obrtničke komore, HGK, Hrvatskog kuharskog saveza i  Ministarstva. U ovom se  kraju prisnac priprema stoljećima i svakako je jedno od  najprepoznatljivijih jela  ovog kraja. Turistička zajednica Benkovca i Grad Benkovac, ovom su se manifestacijom potrudili da ova originalna delicija ne ode u zaborav, te da se i na mlađe  generacije prenosi umijeće  spremanja prisnaca.


Stručni žiri


Stručni žiri, koji je odlučivao o pobjednicima, činili su: mr. sc. Ana Grgas, dipl. agr., Jelena Gulan, prof i dipl. ing. prehrambene tehnologije, Zorka Kokić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, Marin Mitrović, viši prehrambeni tehnolog i Renato Kraljev, predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije.




40 godina iskustva


Četrdesetgodišnje iskustvo u pripremanju prisnaca osiguralo je Mariji Mitrović iz Zelengrada uvjerljivu pobjedu na 1. Gastro festivalu Benkovački prisnac


Sudionici i izlagači Benkovačkog prisnaca


KUD Branimir, Udruga Slavonaca i Barnjaca iz Šibensko-kninske  županije, Jadranka Ćusa, Biserka Ćusa, KUD Zrmanja, Vinarija Zlatko  Kaštelanac, Marija Milanko, OPG Krešimir Dražina, KUD Sidraga, Soka  Zurak, Rajka Rogić, Rosa Brkljača, Višnja Marić, Marija Brkić, Sanja  Marinović, Ana Mitrović, Nedjeljka Deur, Mira Ćelica, Ljubica Čačić,  Divna Baković, KUD Kamen Bukovica, Rada Orlović, Radojka Knez, Nada  Ledenko, Ika Tokić, UHDDR Benkovac, Biserka Vuksan, Udruga sv.  Antun iz Šibenika, Vina Vrsaljko, Dječji vrtić Bubamara Benkovac, OPG  Božo Bačić, Julijan Lonić, Ana Zelić, Centar za njegu i skrb sv. Antun  Benkovac, Općina Lišane Ostrovičke, Zavičajni klub Janko Mitrović,  Udruga Zajedno iz Zagreba, Društvo Poljičana Sv. Jure Priko.


RECEPT


Benkovački prisnac
Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i  tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju
Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili  kravlji sir
Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli  i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati.  Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane  otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca  namazati s dva žumanjca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom  40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan  poslužite za desert.