Prošle subote u Benkovcu održan je 1. Gastro festival Benkovački prisnac. Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris prisnaca nikoga nije ostavljao ravnodušnim. U organizaciji Grada Benkovca i Turističke zajednice Grada Benkovca, festival je održan na zavidnoj organizacijskoj razini, a osim natjecateljskog dijela, program je obilovao i dobrom zabavom. KUD Sidraga iz Tinja, KUD Kamen Bukovica iz bukovačkih sela, te klapa Težaci iz Paljuva zabavljale su pjesmom i plesovima mnogobrojne posjetitelje.
Prisnac po izvornoj recepturi
Na festivalu je sudjelovala 41 ekipa, od kojih je sedam bilo izlagača, a 34 natjecateljske ekipe koje su se natjecale u pripravljanju prisnaca, autohtone delicije Bukovice i Ravnih kotara. U pripremi najboljeg prisnaca natjecale su se i ekipe iz Zagreba, Šibenika i Omiša. Prisnac su po izvornoj recepturi na licu mjesta pripremale članice KUD-a Branimir iz Benkovca, a izlagači iz Poljica kod Omiša domaćinima su prezentirali na koji način pripremaju svoje autohtono jelo poljički soparnik. Kako je konkurencija bila oštra, za pobjedu je trebalo u uobičajenu recepturu dodati i neke tajne sastojke te imati iskustva u pripravljanju ovog jela. Četrdesetogodišnje iskustvo u pripravljanju prisnaca, osiguralo je Mariji Mitrović iz Zelengrada uvjerljivu pobjedu na 1. Gastro festivalu Benkovački prisnac. Iako Marija nije bila najstarija sudionica ovog natjecatelja, još kao mlada djevojka započela je s pripravljanjem prisnaca, da bi danas u toj vještini bila najbolja.
– Svakako da su za prisnac najvažniji dobri sastojci, ponajprije svježi, domaći sir, ali osim toga za pripremanje dobrog prisnaca potrebno je posjedovati određeno umijeće, vještinu pripremanja ovog tradicionalnog jela. Bitna je, također i volja te ljubav prema jelu koje se vjekovima priprema u ovom kraju, kazala je Mitrović. Novčanu nagradu od 1.500 kn Mariji je uručio gradonačelnik Benkovca Branko Kutija. Stručni žiri drugim najboljim prisnacom na festivalu ocijenio je prisnac Rajke Rogić, kojoj je nagradu od 1.000 kuna uručio direktor Turističke zajednice Grada Benkovca Vanja Čvrljak.
– Prisnac je svima nama koji smo odrasli u Bukovici i Ravnim kotarima bio prvi kolač koji smo jeli, kazala je Rogić dodavši kako su joj u pripravljanju prisnaca pomogli savjeti iskusnijih – svekrve i majke. Trećim najboljim prisnacom proglašen je onaj KUD-a Branimir iz Benkovca, koji je nagrađen sa 500 kuna. Nagradu im je uručila predsjednica ocjenjivačkog žirija Ana Grgas. Grgas je istaknula, kako unatoč velikom broju natjecatelja, nije bilo teško odabrati najbolji jer su se članovi žirija oko pobjedničkog prisnaca Marije Mitrović jednoglasno složili. Marija Mitrović dvostruka je pobjednica Prisnac festa koji se održava u Zelengradu, a ujedno je i članica Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada. Predsjednik Zavičajnog kluba “Janko Mitrović”, Dragan Mitrović otkrio nam je kako se prisnac priprema još od antičkog doba. Ističe kako je vladarima, vijećnicima i svima onima koji su donosili važne odluke, narod u znak dobre odluke pripremao prisnac. Mitrović ističe kako je prisnac prvi put u poznatom zagrebačkom hotelu “Sheraton” pripremao prije 25 godina Marijan Vrkić, istaknuti stručnjak za prisnac. Ideja promoviranja i zaštite prisnaca, kao originalnog jela ovoga kraja, potekla je upravo iz Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” kada je prije dvije godine prvi put organiziran Prisnac fest.
Za zaštitu i očuvanje prisnaca
– Naš Zavičajni klub započeo je s popularizacijom ovog jela. Cilj nam je da se prisnac, kao jelo koje se priprema samo na ovom području, što više promovira, kazao je Mitrović dodavši kako se članovi Kluba zalažu za zaštitu i očuvanje kulturne baštine Bukovice i Ravnih kotara, a u tu baštinu spada i tradicionalno jelo prisnac.
Jedna od natjecateljica, Divna Baković iz Banjevaca kazala nam je kako je za prisnac manje bitna vrsta sira, te kako je puno važnije da sir bude svjež i da se prisnac peče na loparu ispod peke.
– Prisnac se ne bi trebao peći u tepsiji, već na loparu ispod peke, tako dobiva sasvim novi okus i tako su ga pripremali naši stari. Ja gotovo svakodnevno skupljam skorup od kozjeg mlijeka, jer sir koji se stavlja u prisnac mora biti svjež. Stavljanjem više vrsta sira ovčjeg, kravljeg i kozjeg, kako ističe Baković, dobiva se bogatiji i sočniji okus prisnaca. Osim natjecatelja u pripravljanju prisnaca, među izlagačima našao se i štand Julijana Lonića, gdje se degustiralo jedino aromatizirano vino u Hrvatskoj. Vino, s afrodizijačkim učinkom, izazvalo je velik interes posjetitelja. Kako ističe Lonić, vino imena Julonka, koje se pije kao aperitiv, može se pronaći na vinskim kartama brojnih restorana i konoba u našoj županiji, a odnedavno se ovo aromatizirano vino koristi i kao jedan od sastojaka u pripravljanju koktela.
Na kraju festivala svoje je zadovoljstvo 1. Gastro festivalom Benkovački prisnac, izrazio i gradonačelnik grada Benkovca Branko Kutija. Gradonačelnik je sve prisutne pozvao i sljedeće subote u Benkovac, na još jednu gastro manifestaciju kada će se na benkovačkoj šetnici pripremati janjetina i jaretina.
– Potrudit ćemo se da ovaj gastro festival kojim se promovira benkovački prisnac, kao jedna od delicija Lijepe Naše, dogodine bude još bolja i kvalitetnija manifestacija, kazao je Kutija.
Da je prisnac isključivo benkovačka delicija koja spada u skupinu hladnih predjela, kruha i peciva, potvrđuje i nedavno doneseni Pravilnik o posebnom standardu “Hrvatska autohtona kuhinja”, koji je sastavilo posebno povjerenstvo u Ministarstvu turizma gdje su bili predstavnici Hrvatske obrtničke komore, HGK, Hrvatskog kuharskog saveza i Ministarstva. U ovom se kraju prisnac priprema stoljećima i svakako je jedno od najprepoznatljivijih jela ovog kraja. Turistička zajednica Benkovca i Grad Benkovac, ovom su se manifestacijom potrudili da ova originalna delicija ne ode u zaborav, te da se i na mlađe generacije prenosi umijeće spremanja prisnaca.
Stručni žiri
Stručni žiri, koji je odlučivao o pobjednicima, činili su: mr. sc. Ana Grgas, dipl. agr., Jelena Gulan, prof i dipl. ing. prehrambene tehnologije, Zorka Kokić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, Marin Mitrović, viši prehrambeni tehnolog i Renato Kraljev, predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije.
40 godina iskustva
Četrdesetgodišnje iskustvo u pripremanju prisnaca osiguralo je Mariji Mitrović iz Zelengrada uvjerljivu pobjedu na 1. Gastro festivalu Benkovački prisnac
Sudionici i izlagači Benkovačkog prisnaca
KUD Branimir, Udruga Slavonaca i Barnjaca iz Šibensko-kninske županije, Jadranka Ćusa, Biserka Ćusa, KUD Zrmanja, Vinarija Zlatko Kaštelanac, Marija Milanko, OPG Krešimir Dražina, KUD Sidraga, Soka Zurak, Rajka Rogić, Rosa Brkljača, Višnja Marić, Marija Brkić, Sanja Marinović, Ana Mitrović, Nedjeljka Deur, Mira Ćelica, Ljubica Čačić, Divna Baković, KUD Kamen Bukovica, Rada Orlović, Radojka Knez, Nada Ledenko, Ika Tokić, UHDDR Benkovac, Biserka Vuksan, Udruga sv. Antun iz Šibenika, Vina Vrsaljko, Dječji vrtić Bubamara Benkovac, OPG Božo Bačić, Julijan Lonić, Ana Zelić, Centar za njegu i skrb sv. Antun Benkovac, Općina Lišane Ostrovičke, Zavičajni klub Janko Mitrović, Udruga Zajedno iz Zagreba, Društvo Poljičana Sv. Jure Priko.
RECEPT
Benkovački prisnac
Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju
Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir
Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanjca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
najnovije
najčitanije
Košarka
Zadrani u Europi
Nadahnute izvedbe Škare, Bašića i Ružića
Zadar
DHMZ
Danas vrlo toplo, temperature idu i do 28 stupnjeva
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Style
Fascinantna biljka
Želite li da jaglaci cvjetaju u kući, obratite pažnju na nekoliko stvari
Style
Elegancija u trenu
Duge šiške do brade idealne su za tople dane
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Crna Kronika
KRAĐA
BIZARNA KRAĐA U LISIČIĆU Zatečen kako vadi i krade kamene ploče
Županija
MAMAC MANIFESTACIJA