Subota, 13. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mandarina – egzotični afrički citrus, borac protiv prehlade i stresa

23.11.2011. 23:00
Mandarina – egzotični afrički citrus, borac protiv prehlade i stresa


Pri kupnji najbolje je birati plodove sa sjajnom narančastom korom, koji su teški za svoju veličinu jer je to jamstvo da sadrže više soka i da su nedavno ubrani
Mandarina je biljka iz porodice rutaceae, a pripada rodu citrus. Zimzeleno drvo sa širokim listovima naraste i do tri metra. Iako sliči svojem srodniku naranči, njena kora se puno lakše guli, kriške lakše odvajaju, a okus joj je slađi. Uzgaja se već preko tri tisuće godina u Ugandi, Japanu i Džibutiju. U Hrvatskoj mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za njeno plantažno uzgajanje.
Sorta unshiu je najrasprostranjenija u našim krajevima, posebno u dolini Neretve. Cvjeta rano, s mirisnim bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju u jesen. Najmanja sorta je clementine koja ima sjajnu koru, slatko i aromatično usplođe i ne sadrži sjemenke.
Vitamin C
Vezano za energetsku i nutritivnu vrijednost treba istaknuti da u 100 grama svježe mandarine ima svega 53 kalorije. Od toga sadrži 13,3 posto ugljikohidrata, 0,8 proteina proteina i 0,3 posto masti.
Od minerala u mandarini se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i mangan. Od vitamina mandarina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselina, vitamin A i vitamin E.
Prva asocijacija uz citruse je vitamin C. Među narodom se uvriježilo mišljenje da liječi prehladu i ubrzava oporavak. Uz vitamin C, mandarina, ali i ostali citrusi sadrže vrlo zanimljivu skupinu flavona kao što su hesperidin, tangeretin i nobiletin. Ovi nutritivno vrlo vrijedni sastojci nalaze se s unutarnje strane kore i u pulpi plodova. Kako bi se maksimalno iskoristila korica mandarine najprije ju treba dobro oprati, zatim osušiti i samljeti ili grubo naribati te ostaviti u hladnjaku i koristiti prema potrebi. Koricom se mogu obogatiti sokovi, juhe, jela od riže ili tjestenine, može se dodati maslinovom ulju i začinima za marinadu za ribu ili meso.
Zahvaljujući sinergijskom djelovanju vitamina C i flavona, mandarina posjeduje vrlo snažna antioksidacijska svojstva. Konzumiranjem mandarine potiče se zdravlje imunološkog sustava i reducira štetno djelovanje radikala na DNA, koje može uzrokovati rak i ubrzati proces starenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje konzumaciju citrusa za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.
Slatko i slano
Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik, štiti organizam od opasne bakterije Staphylococcus aureus. Esencijalno ulje mandarine doprinosi i ublažavanju bolnih grčeva u dišnom, probavnom i živčanom sustavu. Mandarine pozitivno djeluju i na kognitivno zdravlje jer poboljšavaju funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju. Također imaju smirujući utjecaj na živčani sustav te se preporučuju kod nervoze i stresa te ublažavanja alergijskih reakcija.
Pri kupnji mandarine prije svega treba obratiti pozornost na sjajnu narančastu koru, a izbjegavati plodove s oštećenom korom. Najbolje je birati plodove koji su teški za svoju veličinu jer je to jamstvo da sadrže više soka i da su nedavno ubrani. Mandarine nisu izdržljive kao ostali agrumi, a u hladnjaku se mogu pohraniti do tjedan dana. Mandarinu osim svježu, može se kupiti i konzerviranu u kompotu ili prerađenu u džem i sirup za napitke.
No najčešće se konzumira svježa neposredno nakon što je oguljena. Često se koriste u voćnim salatama, kao kriške prelivene ili uronjene u čokoladu, kao ukras na tortama od čokolade i kolaču od sira, a izvrsno se slažu s jabukama, kruškama, orašastim plodovima, posebice bademima.
Kod pripreme slanih jela izvrstan je sastojak salatama od povrća, bijelog mesa, tjestenine, kojima daje dozu svježine i egzotike.
Sok od mandarina može biti izvrstan sastojak marinadi za mesa od peradi. Umak od mandarina može se poslužiti sa svinjetinom, teletinom i junetinom, uz meso divljači te jela od tjestenine.
Sve sorte mandarina mogu se koristiti kao i naranče.


 MARMELADA OD MANDARINA


Sastojci
1 kg očišćenih mandarina, 1 očišćeni limun, 400 g šećera, 3 kore od mandarine, 1 kora od limuna, žlica meda
Priprema
Koru od tri mandarine i limuna tri puta prokuhati i svaki put promijeniti vodu. Izrezati kore na rezance i pomiješati s očišćenim i izrezanim mandarinama i limunom. Dodati šećer, pustiti da prokuha i smanjiti temperaturu te uz povremeno miješanje kuhati na laganoj vatri 45 minuta. Toplo uliti u sterilizirane staklenke.




 SLATKE KUGLICE


Sastojci
100 g keksa petit beurre, 1/2 šalice krupno sjeckanih oraha, 1/2 šalice krupno sjeckanih badema, prstohvat cimeta, vanilin šećer, 100 g crne čokolade, 2 mandarine, 1 šalica kokosa i/ili usitnjenih pistača
Priprema
Izmrviti kekse i pomiješati ih s krupno nasjeckanim lješnjacima. Dodati vanilin šećer, med, cimet i sok mandarina. Crnu čokoladu otopiti na pari, dodati smjesi i sve dobro izmiješati. Oblikovati kuglice, uvaljati ih u kokos ili usitnjene pistače. Ostaviti da se malo ohlade i poslužiti.


 TOKANY OD PURETINE


Sastojci (za 4 osobe)
400 g purećih prsa, 40 g maslaca, 150 g šampinjona, peršin, sol, papar, 1 luk, 1 žličica curryja, 200 ml slatkog vrhnja, 2 mandarine, 1/2 dl bijelog vina
Priprema
Pureća prsa narezati na rezance. Sitno nasjeckati luk i peršin, a šampinjone narezati na krupnije komade. Mandarine oguliti, ukloniti bijelu pokožicu pa ih razdijeliti na kriške. U široj tavi na zagrijanom maslacu najprije svijetlo popeći luk, a zatim šampinjone. Dodati peršin i narezano meso. Malo posoliti i popapriti pa umiješajte curry. Sve zajedno malo propirjati i zaliti slatkim vrhnjem. Dodati kriške mandarina, smanjiti temperaturu i pirjati dok meso ne omekša. Potkraj kuhanja zaliti vinom. Uz tokany od puretine poslužiti kuhanu rižu.