Etnogastro manifestacija Dragarske bumbete u Dragama ušla je u petu godinu održavanja. Prva od pet ovoljetnih Bumbeta na Dugovači privukla je brojne izlagače, nepregledno mnoštvo Dragara, turista i dobronamjernika koji su bili dijelom ovog neodoljivog ljetnog šušura.
– Manifestacija se zove Dragarske bumbete, zato što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću potrebna je velika svića koja se ovdje naziva “bumbeta”, kazala je Dijana Vukoja, koja s Nives Marić vodi Udrugu “DAN” koja u suradnji s Turističkom zajednicom i mještanima i organiziraju Dragarske bumbete.
Žitelji Draga su otvorili dušu i srce gostima i turistima prezentacijama ovdašnjih specifičnosti: gastronomije, poljoprivrede, mora, jezera, vinograda, maslinika i šušura.
– Manifestacija Dragarske bumbete je zapravo gastro, etno i eko putovanje u prošlost i sadašnjost mjesta na obali Jadranskog mora i Vranskog jezera, u kojem pokazujemo ono najvrijednije čime se može podičiti naš kraj, istaknula je Jelica Barešić Jela.
Uvijek nasmijana i gostoljubiva Jela je jedan od zaštitnih znakova Bumbete, a dosad nije propustila niti jednu manifestaciju.
– U Dragama se osjeća dašak prošlosti. Presretne smo, ovdje sve odiše ponosom, dušom i radošću, uvjerljivo govori Irena, koja je pripremala paštu i fažol. S njom se složila i Ivana koja je bila zadužena za palačinke.
Odazvalo se čak 22 izlagača koji su turistima ponudili tradicijske suvenire i delicije od inćuna, sira i ulja, ali i degustaciju starih dragarskih jela.
– Ono što predstavlja naše Drage, našu ribarsku Bumbetu, to je čisto i prekrasno more, brojne uvale i plaže, skrivene vale. Predstavljamo se i svojom kuhinjom, proizvodima i običajima, poručuje Mirjana Lujanac, rođena Barešić, koja je sa suprugom Mihaelom iz Korčule, također neizostavna na Bumbetama.
Brojni posjetitelji su mogli uz miris mora osjetiti i istinske okuse Draga i Dalmacije. Božena i Ivan su pripremali hobotnicu na salatu, dagnje i grope, Božur je neumorno pekao srdele, Rosanda i Danijel brudet od hobotnice s purom ili palentom, Ive i ekipa pekli su tunjevinu, Milica i Anka su na licu mjesta pripremale kroštule i fritule, a Melinda i Sandra fritule.
Lara i Lea izložile su Barešićevo maslinovo ulje, kuhani i pečeni kukuruz su nudili Ivana, Zoran, Toni i Ante, Ivanka i Ivan suvenire i domaće proizvode, a Marijana je izložila razne delicije i proizvode. Tete iz Dječjeg vrtića Gardelin nisu čuvale djecu, već su prezentirale suvenire od morskih školjki, kamena i levade.
Maksova i Rokova ekipa su za po pet kuna nudili šaku školjki, Gricko, Zorana i Petra imali su raznorazne likere, od višnjevače do čičindrače, kreativna udruga “Karta Kanta” imala je cijeli štand sa suvenirima…
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PODFINANCIRANOST ZDRAVSTVENOG SUSTAVA
Alarmantni podaci. Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
Zadar
DRUŠTVENE ZNANOSTI
Profesor Ante Uglešić dobitnik Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Scena
OSVRT
KASKADER: Zabava za brzi zaborav, ali i krajnji respekt
Scena
ERLIĆ KOD KNJAZA
OTVORIO DUŠU Martin Erlić o teškom životnom putu: ‘Skupljali smo boce i živjeli u štali’
Košarka
Zadrani u Europi
Nadahnute izvedbe Škare, Bašića i Ružića
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Crna Kronika
KRAĐA
BIZARNA KRAĐA U LISIČIĆU Zatečen kako vadi i krade kamene ploče
Županija
MAMAC MANIFESTACIJA