Autor niza ovdašnjih vinskih vodiča, promotor i publicist obišao vinograde i ocjenjivao vina Zadarske županije o kojima se u Hrvatskoj nedovoljno zna
Vinari Zadarske županije inicijativom Poljoprivredne zadruge MasVin iz Polače, Radoslava Bobanovića, Željka Uzelca, i dr. te Ilirije Biograd bili su dva dana domaćini Saši Špirancu, najistaknutijem hrvatskom promotoru, publicistu, poznavatelji i kritičaru-popularizatoru vina.
Špiranec je u hotelu Ilirija imao susret s ovdašnjim vinarima i njihovim vinima, uzevši i 30-tak uzoraka i upoznavši se s paletom. Osim toga uz imanje MasVina kod Tinja obišao je i Nadin i tamošnje vinare, Korlat Benkovačke vinarije, kao i Božu Bačića pod Asserijom odnosno veći dio ovdašnjih vinara i vinogradara u plantažnom uzgoju.
Što bi bilo vaše osnovno saznanje o ovdašnjim vinarima?
– Ono što karakterizira područje je neobična raznolikost i ne oslanjanje na jedan stil ili sortu. Imamo niz svjetskih sorti odnosno klasične bordoške sorte Merlot i Cabernet Sovignon, južnoronske (Syrah i Grenache) lokalnu plavinu i maraštinu, pa Pošip… Za razliku većine područja koje imaju “svoju sortu” odnosno Slavonija graševinu, Istra malvaziju, Pelješac i jug plavac …
Što je s bijelim vinima, ovdje tradicionalno puno manje zastupljenima?
– U bijelima maraština je na prvom mjestu i mislim da treba biti brend odnosno graševina Dalmacije jer ima živahnost potrebnu svakodnevnom vinu. Ekstraktna snažna bijela vina nisu previše popularna jer chardonnay i Australska vina više nisu hit već Souvignon blanc mekši i pitkiji. Puno očekujem od kupaža na bazi maraštine.
Gdje mislite da je ovdašnja niša i budućnost u vinima?
– Mislim da su četiri pravca. Prvi jasan pravac je bijelo na bazi maraštine koje će postati svakodnevnica kraja kao malvazija Istri ili graševina Slavoniji. Drugi pravac u bijeloma su kompleksnije kupaže na bazi maraštine kojoj će se dodavati sorte koje će omogućiti ekstraktinije vino pogodno za odležavanje.
Kod crnih vina najsnažniji pravac vidim u kupažamna na bazi plavine ili grenache-a uz klasične snažnije Merlote, sauvignone i Syrahe. Konačno to su premijum koncentrirana vina nešto blaža od sadašnjih odnosno nešto elegantnija kod kojih valja pogoditi idealan balans. To se kupažiranjem može postići a stvar je svakog vinara. Mislim a je ovo regija kupaža.
Sve u svemu kakva je opća ocjena?
– Generalno gledano iskustvo s crnim vinima je po očekivanju pozitivno i što jesam i ranije nisam kušao je jako dobro. Bijela su mi vrlo pozitivna iznenađenja bez južnjačkog preteškog okusa i dominira svježina. Dobre kiseline neobične za južnije krajeve su ovdašnji značajan adut.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: “Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire? Mi smo cijele vrijeme unutar Ustava”
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar & Županija
TOČKA NA I
“Benkoviću” stigla odbijenica Vrhovnog suda, Uranija: Erlića trebaju hitno vratiti na posao
Hrvatska
NAJAVLJENO
U Gospiću je sve spremno za 12. Susret hrvatske katoličke mladeži
Hrvatska
SVETI OTAC
Papa Franjo nostalgičan za putovanjima vlakom
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
WINGS FOR LIFE