Najrađe bi uzeo sikiru i posika sve panje u vinogradu. Peronospora ne samo da je zahvatila list već i grozdove, žali se Ante Jukica zvani Tenkista iz Petrčana. Ma da nisam prskao ne bi mi bilo žao, ali sve sam uradio, a ono peronospore više nego ikad. Gledan susjedov vinograd, a on zdrav kao cekin, a moj tužan od najtužnije vrbe. Što mu se dogodilo?! – u čudu je Ante.
Nema samo prijatelj Ante zvani Tenkista problem s peronosporom u vinogradu. Već i drugi vinogradari koji pitaju kako zaštititi vinograd koji je upravo ocvao jer meteorolozi najavljuju povremene pljuskove i to na pojedinim područjima obilnije.
Prve zaraza na listovima bliže tlu
Plamenjača ili peronospora je najraširenija i najopasnija bolest vinove loze na cijelom svijetu u svim uzgojnim rajonima. U Europu je donesena iz Amerike i to preko «divljih» Vitis vrsta podloga koje su bile otporne na filokseru. Prva pojava je zabilježena u Francuskoj 1878.g. odakle se dalje proširila po cijeloj Europi. Iako je borba protiv peronospore odavno poznata vinogradarima ipak se znade dogoditi da ih iznenadi. Kako upravo sada vremenske prilike pogoduju razvoju ove, jedne od najopasnijih bolesti vinove loze, nije na odmet da se podsjetimo na njezinu biologiju i suzbijanje.
Gljiva uzročnik peronospore napada sve nadzemne zelene organe vinove loze s jednakim simptomima, koji se teško zamijene sa simptomima zaraze nekom drugom bolesti ili napadom štetnika. Napadnuti list dobije simptome još prije cvatnje. Prve zaraze jave se na listovima koji su najbliže tlu. Zaraženi listovi u početku, na gornjoj strani formiraju žute klorotične mrlje zvane "uljne mrlje" koje su isprva sitne. S vremenom se povećavaju do promjera od 3 centimetra. Uljne mrlje su posljedica primarne infekcije zoosporama i znak su da je počeo razvoj peronospore u tom vinogradarskom području.
Inkubacija od 7 do 14 dana
Spore gljive peronospore prezimljuju u otpalom lišću i u proljeće, kad srednja dnevna temperatura dostigne 11 stupnja Celzijusa i kada nastane dulji kišni period s najmanje 10 mm oborina, klijaju stvarajući jednu krupnu sporu – makrokonidiju, iz koje se oslobađaju zoospore. Zoospore prenesene kapima kiše na prizemno vlažno lišće loze ostvaruju primarne zaraze.
Neko vrijeme nakon zaraze, na lišću se javljaju uljaste pjege. Vrijeme koje protekne između zaraza i pojave uljastih pjega označava se kao period inkubacije. Duljina ovog perioda ovisi o visini temperature i kreće se u našim krajevima u svibnju i lipnju obično 7-14 dana. Po isteku inkubacije stvaraju se, ako je vrijeme vlažno, konidije koje izbijaju na razgrananim konidioforima kroz pući, stvaraju bjeličastu paperjastu prevlaku s naličja uljastih pjega.
Konidije vrše sekundarne zaraze, pod uvjetom da se nađu u kapi kiše ili rose, kad je temperatura iznad 13 stupnjeva Celzijusa. Nakon novog perioda inkubacije pojavljuje se druga generacija konidija i to se tako ponavlja tijekom čitave vegetacije vinove loze. Zastoj u razvoju parazita i širenju bolesti nastaje jedino u periodima suhog, beskišnog vremena.
Suzbijanje i vrste fungicida
Nema ozbiljnijeg uzgoja evropske loze bez kemijskog suzbijanja peronospore fungicidima. U praksi se koriste dvije vrste fungicida, ovisno o tipu djelovanja i mogućnosti kretanja u tkivu vinove loze: protektivni ili preventivni – kontaktni i kurativni – sistemično-kontaktni.
Protektivni – preventivni fungicidi imaju zadatak spriječiti zarazu, odnosno uništiti zoosporu prije nego prodre u organ vinove loze. Oni nemaju učinak na već ostvarenu zarazu.
Kurativni – sistemični fungicidi imaju sposobnost ulaska unutar organa i uništiti već razvijeni micelij gljive. Oni se, dakle, mogu primijeniti i nakon ostvarene infekcije. Danas se za suzbijanje peronospore većinom rabe sistemični fungicidi koji su tvornički formulirani kao kombinacija kurativnog i protektivnog fungicida čime se povećava mogućnost suzbijanja ove opake bolesti vinove loze.
Kad vino ode na kvasinu
Problemi s peronosporom mimoišli su prijatelja Filipa zvanog Pilja iz Raštana Gornjih. Njegov je problem u vinu i to berba od prije dvije godine.
-Govore da vino što starije je bolje, ali moje crno je samo zero krenulo na kvasinu. Nije to puno, može se piti, ali „žica“ se osjeti kada vino klizi kroz grlo. Znam gdje sam pogrišio pojašnjava Pilja i nastavlja: – Volim držati vino u drvenim bačvama. Eto ove moje imaju više od pedeset godina i još su uvik kao da su jučer došle od bačvara.
Znači nije problem u bačvi, već u čemu pitam Pilju.
Moj brajo ovako: – „Bačva nije bila puna do vrha pa sam u nju ulio zero parafinskog ulja. Očito nedovoljno jer se gornji dio bačve rasušio i povukao zrak i evo ti razloga zašto se vino malo uskvasilo.“
Bobanovićevo obećanje
Zimus kada sam donio društvu kod brata Ive da kušaju moje eko vino, jer u njemu nema ama baš ničeg osim onog što je dao panj, među prisutnima je bio Rade Bobanović koji je nahvalio moje vino i reka da će sve otkupiti za proizvesti kvasinu i platiti tri eura za litru. Od tada niti Rade niti eura, a što ću ja s tolikom kvasinom ukoliko se vino do kraja proljuti, zabrinuto govori Pilja.
Da se ne bi Filipu, zvanom Pilja, ponovila greška od prethodne godine upravo smo ga zatekli u pretoku vina gdje mu pomaže prijatelj iz Like.
-Sada iz drvenih bačava sve stavljam u inoks tankove pa neka tu čeka kada dođe na red za pijenje jer meni je dobro i ono što je malo uhvatilo žicu.
Filip je vinogradar i vinar starog kova. Drži do tradicije. Vinograd štiti s bakarnim i sumpornim pripravcima, a kod prerade grožđa ne koristi enološke pripravke. Naravno i bijelo i crno grožđe kuha na dropu i to najmanje desetak dana. Od toga proizvede „starinsko“ vino dvije kategorije: Bijelo mutno i crno ljuto, a takvih vina ima u izobilju na našem prostoru.
NI RADE NI EURA
Zimus kada sam donio društvu kod brata Ive da kušaju moje eko vino, jer u njemu nema ama baš ničeg osim onog što je dao panj, među prisutnima je bio Rade Bobanović koji je nahvalio moje vino i reka da će sve otkupiti za proizvesti kvasinu i platiti tri eura za litru. Od tada niti Rade niti eura, a što ću ja s tolikom kvasinom ukoliko se vino do kraja proljuti, zabrinuto govori Pilja
najnovije
najčitanije
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Hrvatska
METODA
U Zagrebu revolucionarna metoda zračenja raka dojke. Nažalost, cijena je poprilično visoka, a HZZO to ne pokriva
Crna Kronika
UBOJSTVO
U kući u Zagrebu ubijena 68-godišnja žena, uhićen član obitelji
Županija
POVODOM PRAVOSLAVNOG USKRSA
Župan Longin čestitao episkopu Nikodimu i vjernicima pravoslavni Uskrs
Crna Kronika
POLICIJA
Državljaninu BiH u Novom Zagrebu pronađene veće količine droge, streljivo i novac
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Nogomet
UGODNO IZNENAĐENJE
Delegacija srpskog nogometnog saveza posjetila Josipa Skoblara u Privlaci: ‘Ove fotografije oživljavaju sjećanja’
Zadar & Županija
TOČKA NA I