Foto: Pixabay
Salmonella Typhi je patogen koji se često prenosi hranom i ne samo da uzrokuje sve simptome trovanja hranom, već i potencijalno smrtonosni trbušni tifus, koji čak i nakon desetljeća medicinskog napretka još uvijek predstavlja veliki globalni zdravstveni problem.
Tim koji stoji iza otkrića, sa Sveučilišta Cornell u New Yorku, odlučio je istražiti koji su ga antimikrobni peptidi u soku od rajčice učinili tako učinkovitim protiv salmonele.
Prvo su istraživači provjerili je li sok od rajčice doista ubio Salmonella Typhi, a nakon što je to potvrđeno, tim je ispitao genom rajčice kako bi otkrio uključene antimikrobne peptide.
Najznačajnije otkriće je da je sok od rajčice učinkovit u eliminaciji Salmonella Typhi, njenih hiper-virulentnih varijanti i drugih bakterija koje mogu oštetiti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.
Točnije, tim je identificirao antimikrobne peptide koji mogu eliminirati te patogene oštećivanjem bakterijske membrane, zaštitnog sloja koji okružuje patogen i drži ga zajedno.
Istraživači se nadaju da će ljudi, kada budu poznati rezultati istraživanja, biti skloniji staviti više rajčica, voća i povrća na stol.
najnovije
najčitanije
Nogomet
azijska liga prvaka
Pobjeda Al Nassra, dva gola Ronalda, Brozović nastupio
Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK
Uoči odlaska iz Bijele kuće, Biden posljednji put pomilovao purice
Hrvatska
razgovor
Plenković razgovarao s Trumpom o bilateralnim odnosima i Ukrajini
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: Ne postoje nikakvi ‘tajni letovi’, radi se o provedbi Dublinskog režima
Crna Kronika
pljačka
Uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkao banku na Središću
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadarski prsten
odzvonilo neodgovornima