Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HORMON STRESA

Donosimo vam znakove koji upućuju na povišen kortizol

Autor: Marija Orešković

27.04.2023. 19:09
Donosimo vam znakove koji upućuju na povišen kortizol

Foto: SHUTTERSTOCKKortizol je hormon stresa koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama kao odgovor na stres te je vrlo važan za zdravlje. No, visoka razina spomenutog hormona može prouzročiti niz problema, od tjeskobe do dijabetesa. Kada se suočavamo s određenim stresom nadbubrežne žlijezde stvaraju i oslobađaju hormon kortizol u krvotok koji uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog tlaka te je prirodna reakcija tijela na stresne i izazovne situacije. Uz to, važno je spomenuti činjenicu da kortizol u malim dozama može povoljno utjecati na pamćenje, smanjiti osjetljivost na boli, ali i ojačati imunološki sustav.


Normalne razine kortizola oslobađaju se ujutro kada se probudite ili vježbate te one mogu sudjelovati u regulaciji krvnog tlaka, razine šećera u krvi te ojačati srčani mišić. Iako je potreban tijelu, prevelika proizvodnja kortizola koja je posljedica kroničnog stresa može naštetiti zdravlju. Donosimo vam znakove koji upućuju na povišen kortizol.


Naglo povećanje težine


Osoba koja pati od visoke razine kortizola, osjećaju pojačanu glad, želju za slatkim i slanim, ne može se opustiti, osjećaj unutarnjeg nemira, euforičnost, anksioznost, nesanicu, buđenje noću i znojenje. Tu su i misli koje neprestano naviru, iracionalni strahovi te osjećaj stalne »navijenosti«. Osim toga, visoka razina kortizola potiče pohranu goriva na mjestima gdje ga je lako moguće iskoristiti, poput masnih naslaga oko struka. Isto tako, možete primijetiti debljanje u licu, posebno u predjelu obraza.


Nesanica
Razina kortizola trebala bi biti niža noću kako bi se tijelo opustilo i regeneriralo. Međutim, ako je razina kortizola previsoka, možete se osjećati budnima kada dođe vrijeme za spavanje čak i ako ste tijekom dana osjećali umor i iscrpljenost.


Pojava strija


Povišen kortizol može prouzročiti pojavu strija. Da je uzrok upravo kortizol može se naslutiti iz činjenice da su znatno deblje te su ljubičasto-crvene boje.


Slabljenje organizma


Kronični stres povezan je sa smanjenjem otpornosti organizma koji postaje podložan manjim prehladama, ali i razvoju ozbiljnijih bolesti.


Nedostatak želje za seksom


Kod žena kortizol uzrokuje hormonsku neravnotežu tijekom menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca povišena razina kortizola blokira normalnu reakciju testisa na testosteron.


Otkucaji srca


Primijetite li da vam je broj otkucaja srca povišen kroz period od više dana, nešto možda nije u redu. Broj otkucaja možete pratiti ručno, odnosno tako što ćete ih izmjeriti pomoću ruke i štoperice ili pomoću pametnih uređaja poput sata ili narukvice.


Promjene na koži


Utjecaj kortizola na koži primjećujemo kao crvenilo, osjetljivost kože, nedostatak elastičnosti i opuštenost te u obliku suhoće. Kod nekih višak kortizola može utjecati i na pojačanu aktivnost lojnih žlijezda zbog čega koža postaje masnija i sklonija upalama te začepljivanju pora.