Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Skloniji prehladi

Zašto s hladnoćom i dolaskom zime više obolijevamo?

Autor: Šarlota Brnčić

15.12.2022. 07:22
Zašto s hladnoćom i dolaskom zime više obolijevamo?

Foto: Pexels

Znanstvenici su konačno pronašli objašnjenjeNikada prije identificiran imunološki odgovor unutar nosa bori se protiv virusa odgovornih za infekcije gornjih dišnih puteva, ali postoji ali: ovaj “zaštitni” odgovor je inhibiran na nižim temperaturama, što povećava vjerojatnost da će doći do infekcije.


Ovo proizlazi iz istraživanja Harvard Medical School of Mass Eye and Ear i Northeastern sveučilišta, objavljenog u Journal of Allergy and Clinical Immunology, koje nudi prvi biološki mehanizam koji objašnjava zašto je vjerojatnije da će se slučajevi prehlade, gripe i COVID-19, povećati u hladnijim godišnjim dobima.


Uobičajeno se smatralo da sezona prehlade i gripe nastupa u hladnijim mjesecima jer su ljudi češće u zatvorenom prostoru gdje se virusi koji se prenose zrakom mogu lakše širiti, objašnjava Benjamin Bleie.
“Naše istraživanje, međutim, ukazuje na biološki temeljni uzrok sezonskih varijacija virusnih infekcija gornjih dišnih putova koje vidimo svake godine, a koje su nedavno pokazane tijekom pandemije COVID-19,” ističe Bleie.


Tim je otkrio da postoji urođeni imunološki odgovor koji se pokreće kada se bakterija udahne kroz nos. Stanice u prednjem dijelu nosa pokupe bakterije i kao odgovor “ispumpaju” milijarde sićušnih vrećica ispunjenih tekućinom koje se nazivaju izvanstanične vezikule (ili EV) kao obrambeni mehanizam.


Ovi obrambeni “paketi” također regrutiraju zaštitne proteine ​​koji imaju antimikrobna svojstva kako bi dodatno ojačali obranu.


Novi rad istog tima ispitao je izazivaju li virusi sličnu reakciju (s ciljem repliciranja rezultata s drugim bolestima) i otkrio da imunološki sustav tijela proizvodi EV i da je krajnji rezultat sličan, ali proces kroz koji doživljavate razlikuje se od bakterijskih infekcija.