Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Često ponašanje

Zašto psi "trče" tijekom sna? Pitate se sanjaju li?

Autor: Šarlota Brnčić

22.11.2022. 08:26
Zašto psi

Foto: Pexels

Stručnjaci smatraju da postoji više od jednog razloga koji vašeg psa tjera da se krećeAko imate psa, sigurno ste više puta vidjeli svog četveronožnog prijatelja kako maše repom dok spava. I najvjerojatnije ćete se zapitati što je vaš ljubimac sanjao u tom trenutku ili u kojem golemom prostranstvu je zamišljao kako trči.


Navika kretanja u snu, cviljenja, pa čak i stalnog trčanja prilično je uobičajeno ponašanje među psima.


Naši četveronožni prijatelji otprilike polovicu dana provode spavajući i tijekom tih rjeđih ili češćih drijemanja prolaze kroz različite faze sna.
U tim ciklusima spavanja psi, kao i mi ljudi, bivaju zahvaćeni nevoljnim pokretima koji se nazivaju mioklonus.


To su kratke mišićne kontrakcije koje se javljaju tijekom sna ili u fazi koja prethodi utonuću u san.


Međutim, mioklonus je vrlo čest tijekom REM faze, za koju je vezan fenomen sna. Upravo u ovoj fazi intenzivnije doživljavamo iskustva iz snova, a pretpostavlja se da se isto može dogoditi i kod pasa.


“Ne možemo sa sigurnošću reći da psi imaju iskustva poput naših, ali teško je ne zamisliti da imaju”, objasnio je profesor Marcos Frank sa sveučilišta Washington State, čije je područje istraživanja upravo funkcija spavanja kod životinja.


Nije samo aktivnost iz snova ta koja tjera pse da se kreću u snu, već i konsolidacija njihova pamćenja tijekom sna.


Istraživanje ponašanja objavljeno u prestižnom časopisu Nature zapravo je istaknulo odnos između spavanja i učenja kod pasa.


Istraživanja su pokazala da bi psi koristili drijemež za jačanje sjećanja, proživljavanje dnevnih događaja, susrete sa sebi sličnim i tako ponavljanje dnevnih kretanja.