Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ROB NAVIKE

Zašto vaša mačka grize?

Autor: Šarlota Brnčić

25.10.2022. 19:50
Zašto vaša mačka grize?

Foto: PexelsTragovi ugriza i ogrebotine posvuda. Lakše je prepoznati vlasnika mačke nego što mislite. Naša mačka doista daje bezuvjetnu ljubav, ali kroz određena ponašanja, poput ugriza, pokušava nam priopćiti nešto specifično. Iako je važno pobjeći od njezinih pokušaja ugriza, jer oni mogu uzrokovati infekcije, dešifriranje njezina jezika jednako je važno kako bi se spriječilo da se takve situacije ponove.


Pa zašto se vaša mačka tako ponaša? Evo svega što trebate znati o tome zašto vaša mačka grize i kako to spriječiti:


1. Dob


Mališani grizu da bi se igrali i zato što nisu svjesni samog čina. Kao što je normalno za štene, mačići moraju otkrivati ​​okolinu oko sebe i učiti o stvarima koje su dio nje.
Vrlo je važno u ovoj fazi da mače, ako je moguće, uz bok ima većeg brata. Kao i kod djece, životinje nauče – ili bi trebale – značenje određenih ponašanja od odraslih, a zatim ih s godinama izbjegavaju.


2. To joj je u prirodi


Kako svatko od nas ima svoj karakter sa svojim vrlinama i slabostima, mačka također ima svoju jedinstvenu osobnost.

Ako vaša mačka grize, to je vjerojatno također uvelike uzrokovano njezinim genima. To ne znači da morate stalno imati posla s tigrom, ali svakako je njezina priroda, kao i ona roditelja, jako prisutna i utječe na radnje koje obavlja.


3. Ponašanje gospodara


Mačka ima tendenciju oponašati ponašanje svog vlasnika, opažajući svaku njegovu emociju. Bilo u trenucima smirenosti i sreće, bilo u onim tužnim, vaša mačka sudjeluje u vašem raspoloženju i reagira u skladu s tim.


Posebno agresivne mačke u svom okruženju često odgovaraju jednako naprasitim vlasnicima koji su u svakodnevnom životu skloni vrištati, povisivati ​​ton prema životinji ili se naglo pokrenuti niotkuda. U ovom slučaju reakcije mačke su obrambene i navode je da ugrize kako bi se zaštitila.


4. Promjene u kući


Mačka je životinja navike koja voli rutinu, a promjene su joj jedan od najgorih neprijatelja. Bilo da se radi o selidbi, velikim kućanskim poslovima, dolasku bebe ili druge životinje, ovo je veliki stres za vašu mačku koji se pretvara u ugrize ili druge stavove. Mnoge mačke su ljubomorne, kao i brat ili sestra, dok su druge sretne i bezbrižne, iako je prvi slučaj češći.


Stres kod mačaka ne treba podcjenjivati, ne samo zbog ugriza, već i zbog ponašanja, poput čupanja dlake, nemilosrdnog češanja, što bi se moglo pretvoriti u ozbiljnije zdravstvene probleme.


5. Provokacije


Kao što smo upravo rekli, mačke imaju svoje navike i nimalo ih ne vole mijenjati, bez obzira na to što se događa u svijetu ili u sobi pored njih. To često uključuje fiksno vrijeme za maženje, ali i poroke. Ako se vaša mačka ne želi igrati, odgovor može biti ugriz zajedno s udarcem šapom.


6. Primarne potrebe nisu zadovoljene


Ugriz također može biti način na koji vam vaša mačka daje do znanja da s njom nešto nije u redu. Među uzrocima su, primjerice, primarne potrebe koje životinja ima, a koje vlasnik nije – ili još nije – zadovoljio.


Prljava kutija s pijeskom, posuda prazna u uobičajeno vrijeme, voda više nije svježa. Vaš stav ili mala zaboravnost koju vaša mačka ne tolerira može se tako pretvoriti u ugriz.


Kako spriječiti mačku da grizeDakle, kako možete spriječiti svoju mačku da se ovako ponaša? Prije svega trebate:


  • Saznati što je uzrok kako biste riješili situaciju ili je barem ublažili što je više moguće
  • Procijeniti svoje ponašanje kako biste razumjeli jeste li učinili nešto što se mački nije osobito svidjelo
  • Poduzmite korake poput prestanite ju maziti ako vas je upravo ugrizla ili se maknite s puta. Baš kao što svoju mačku morate nagraditi za dobro ponašanje, isto treba učiniti u slučaju ugriza ili ogrebotina
  • Posvetite joj više vremena jer ponekad je ono što mačka od vas traži samo više pažnje prema njoj
  • Ako možete, udomite još jednu mačku kako ne bi bila sama kada niste kod kuće. U društvu se vaša mačka ponaša drugačije nego kada je jedina u obitelji. Ima se s kim igrati, spavati i otkrivati ​​svijet!

Ako vaša mačka nastavi gristi ili agresivno komunicirati, uvijek je najbolje kontaktirati svog veterinara kako biste izbjegli druge moguće uzroke.