Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Znanstveno dokazano

Zašto početi vrtlariti u 2023. godini? Zato jer stvara pravu revoluciju u životu

Autor: Šarlota Brnčić

20.01.2023. 07:36
Zašto početi vrtlariti u 2023. godini? Zato jer stvara pravu revoluciju u životu

Foto: Pexels

Briga o vrtu ili povrtnjaku donosi nebrojene dobrobiti fizičkom i mentalnom zdravljuKao što znamo, početak nove godine poklapa se sa željom da pokušamo promijeniti način života, uvodeći nove navike.


Hraniti se zdravije, baviti se sportom, započeti novi hobi ili tečaj kuhanja, prakticirati zahvalnost svaki dan – bilo koji od ovih savjeta može biti sjajan način da se poboljšate.


No, postoji jedna pozitivna navika koja bi se mogla uvesti zbog dobrobiti za naše zdravlje, koju potvrđuje znanost, a koja se često ne nalazi na popisu “dobrih odluka” za novu godinu.
Govorimo o vrtlarenju!


Novo istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Colorado Boulder, u suradnji s Američkim društvom za borbu protiv raka, pokazalo je da bavljenje vrtlarstvom stvara pravu revoluciju u našim životima.


Zapravo, ljudi koji se počnu baviti vrtom ili povrtnjakom skloniji su jesti više voća i povrća (namirnice vrlo bogate vlaknima) i prakticirati više tjelesne aktivnosti – dvije zdrave navike koje liječnici preporučuju za smanjenje rizika od razvoja raka i drugih kronične bolesti, poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka.


Ali to nije sve: briga o biljkama pozitivno bi djelovala i na smanjenje razine stresa i tjeskobe te na ublažavanje simptoma nekih psihičkih poremećaja.


Svatko tko voli vrtlarenje i bavi se njime već duže vrijeme dobro poznaje dobrobiti ovog hobija, a čak i oni koji ovoj aktivnosti pristupe kao početnici znaju cijeniti pozitivne učinke vrtlarenja – posebice na psihološkoj razini.