Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radovi u vrtu

Pripremamo vrt za zimu da bi proljeće dočekao bujan i zdrav

Autor: Jelena Sedlak

24.11.2022. 18:51
Pripremamo vrt za zimu da bi proljeće dočekao bujan i zdrav

Foto: iStockJesenska priprema vrta naizgled je nepotrebna jer čini se kao da sve u vrtu umire ili se priprema za duboki san, no sve biljke imat će velike koristi od pripreme tla u ovo doba godine. Vaš najljepši vrt će u proljeće imati dovoljno hranjivih tvari, a zemlja će biti prozračna i rahla. I voćnjak će biti zahvalan za svako malo okopavanje i dodavanje prirodnih gnojiva. Jesenska briga o vrtu urodit će njegovim bujnim i zdravim izgledom u proljeće.


Evo kratkog popisa obaveznih poslova prije početka zime:


1. Povrtnjak


Najprije ćemo trebati pobrati i spremiti jesenski urod. Nježno povrće poput rajčica, tikvica, paprika i mahuna mora se obrati prije prvih mrazeva. Uklonite i ostatak lišća i korijena tih biljaka, jer bi eventualne bolesti mogle prezimiti na tom mjestu. Spalite ih ako su bolesni i ne stavljajte ih u kompost.
Otporne povrtnice poput kupusnjača možete ostaviti na gredicama jer će im prvi mraz čak dati bolji okus. Kelju pupčaru uklonite suhe listove i spalite ih, a prokulice mogu ostati na stabljikama dok vam ne zatrebaju u kuhinji. Kelj i broskva, brokula i špinat, bez problema mogu prezimiti vani. Češnjak ste posadili u listopadu ili studenom i on će rasti sve do sljedećeg ljeta. Isto je i s lukom.


Neke manje otporne biljke, poput blitve, korabice, poriluka, kupusa i cvjetače uberite prije prvih jačih mrazeva ili ih zaštitite agrotekstilom. Korjenasto povrće poput mrkve, pastrnjaka, cikle, peršina i rotkve može izdržati mraz, ali radije ga iskopajte prije no što zemlja smrzne i spremite za kasniju uporabu. I krumpiri mogu ostati u zemlji, ali nikako iznad zemlje. Najbolje ih je odmah potrošiti, ali oni mogu ostati sve do proljeća ako ih se ne okopava.


2. Ljekovito bilje i začini


Neke vrste lako podnose zimu, no druge je uopće ne podnose. Kadulja je, primjerice, trajnica koju ne treba posebno pripremiti za zimu. Možete joj tek odrezati par grana koje ćete sačuvati za božićnu puricu, koja je najbolja kada se napuni ovom začinskom biljkom.


Ružmarin je u našim uvjetima također relativno otporan. Timijan je neuništiv, lisnati peršin može podnijeti blaži mraz, a vlasac je otporna trajnica. Vlasac možete čak djelomično presaditi u posudu i pustiti da mu listići smrznu i odumru, pa ga nakon par tjedana smrzavanja unijeti u kuću, na osunčani hladni prozor i moći ćete ga brati cijele zime. Bosiljak je nježni jednogodišnji začin koji ne bi preživio zimu vani. Iskopajte biljčice iz zemlje i presadite ih u vazu koju ćete unijeti u kuću, kako biste ga mogli dulje koristiti. Origano je dosta otporna trajnica, ali će mu prijati malč od suhe trave ili nečeg sličnog.


4. Vrtne gredice​


Ako u kasnu jesen vrtne gredice prekrijete kompostom ili stajskim gnojivom kako bi se hranjivi sastojci iz njega preko zime upili u tlo prije no što ono smrzne, pa na njega dodate lagani sloj slame kako biste spriječili eroziju tla, ispiranje nutrijenata i razvoj korova, biljke će vam u proljeće biti itekako zahvalne.


Druga mogućnost je da posijete zimski usjev poput raži, djeteline ili neke druge pokrivačice tla koja će popraviti njegovu kvalitetu.


Za povrtnjake postoji i druga mogućnost, da jednostavno prekrijete tlo crnom folijom, može čak i starim sagom, i tako spriječite rast korova do nove sezone sijanja i sadnje u proljeće.


5. Bobičasto voće


Ono je obično vrlo otporno, ali možda će mu trebati malo orezivanja i jesenske njege. Do sredine jeseni odrežite pri tlu maline koje su ove sezone rodile, ostavljajući šest najačih izdanaka na svakih 30 centimetara.


Posadite borovnice u jesen i nagrnite zemlju oko njih, kako jaki mrazevi ne bi oštetili grmiće. Mnoge vrste borovnica su otporne na zimu, ali bit će im bolje ako oko njih stavite malo malča.


Pokrijte gredice s jagodama također s malo malča.


6. Prezimljavanje trajnica


Ako dugo izostane kiša, zalijte svoje trajnice i grmove prije zime, bit će vam zahvalne. Mnoge vrste mogu sačekati proljeće za orezivanje, primjerice ehinacea ili rudbekija, a i pticama će to biti dobra hrana. No, neke je potrebno orezati u jesen kako bi se spriječilo eventualno širenje bolesti, primjerice floks i hoste. Prije orezivanja sačekajte da se tlo smrzne i da im lišće otpadne. Ostavite im oko 7 do 8 centimetara stapki i malčirajte ih debelim slojem slame.


Ako planirate u proljeće napraviti novu cvjetnu gredicu, već sada to područje prekrijte malčem ili debelom plastikom, kako biste spriječili rast korova. Ako gredicu želite zasnovati na dijelu travnjaka, prije prekrivanja travu jako nisko pokosite.


Sklonite na sigurno krizanteme posađene u vazama čim ocvatu, pokrijte ih debelim slojem slame i ostavite na prezimljavanju.


Kada prvi mraz zacrni lišće dalija, gladiola i kana, oprezno ih iskopajte iz zemlje i ostavite gomolje nekoliko dana da se osuše na novinskom papiru u nekom zaštićenom prostoru, pa ih sklonite zamotane u novinski papir na tamno mjesto, s dovoljno zračne vlage i s temperaturom od oko 5° do 10°C do proljeća.


7. Zaštitita ruža


Ruže će možda trebati zalijevati tijekom cijele jeseni, ali se uzdržite od gnojenja šest tjedana prije prvih mrazeva. Uklonite sve suhe ili oštećene grane. Nakon prvog mraza malčirajte grmove tik iznad mjesta gdje su cijepljene. Na mjestima gdje su zime jake dobro će doći zaštita od ispletene žice koju ćete omotati oko grmova i napuniti ih slamom, kompostom, suhim lišćem ili borovim iglicama.


8. Drveće i grmovi


Ne orezujte drveće, voćke ili grmove tik prije zime. Čak i ako izgledaju preraslo i neuredno, sačekajte proljeće. Orezivanje podrazumijeva uklanjanje tkiva i otvaranje rana, koje neće stići zacijeliti prije dolaska jače zime. Orezivanje također stimulira biljke na novi rast, a on neće stići odrvenjeti prije jakih mrazeva.


Osjetljivije grmlje i drveće poput citrusa prekrijte agrofolijom. Najbolje je da oko njih zabijete nekoliko potpornja i obavijete ih zaštitnom folijom.


Stabla mlađih voćaka možete obaviti zaštitom kako im kora ne bi pucala jer često nije dovoljno samo bijeljenje kore drveta. Hladne noći i osunčani dani lako će dovesti do pucanja kore, pogotovu na južnim pozicijama.


Ako ovog Božića planirate kupiti bor s korijenom, već sada pripremite jamu u koju ćete ga kasnije posaditi, prije no što tlo smrzne. Iskopanu zemlju sklonite u garažu, gdje neće smrznuti, a preko pripremljene jame stavite dasku.NE ZABORAVITE NI OVO!


· Sklonite crijevo za vodu


Zaštitite špinu i sklonite crijevo za zalijevanje vrta, kako vam ne bi zaledilo u slučaju jače zime.


· Pomozite svojim vrtnim pomagačima


Održavajte hranilice za ptice punima, a naročito je važno pripremiti im masnije obroke. Ponudite im i vodu.


Zadnji put pokosite travnjak dok još trava raste. Sklonite otpalo lišće u kut vrta kako bi oprašivači imali sklonište preko zime ili ga odložite u kompost.


· Održavajte vrtni alat


Ispraznite sve vanjske kontejnere kako ne bi popucali preko zime i složite ih naopako. Očistite alat.