Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zelena nit

Cvjetovi na golim granama najavljuju proljeće

Autor: Jelena Sedlak

09.01.2023. 07:55
Cvjetovi na golim granama najavljuju proljeće

Vedro iščekivanje nove sezone obiljaBiljke koje kod nas cvjetaju zimi često potječu s južne polutke, pa su se kod nas aklimatizirale tako da i dalje reagiraju kao da su doma, što nas obraduje svake zime, kada sva ostala vegetacija s naših područja spava.


Obraduje to i insekte i ptice koji tako i preko zime imaju izvor hrane. Pogled na vrt u kojem neki grm ponosno stoji okićen cvijećem usred okolne pustoši ili bjeline uzrokovane snježnim pokrovom, budi u nama optimizam i vedro iščekivanje nove sezone obilja. Evo prijedloga za sadnju nekih grmova lakih za uzgoj, a u ovo doba pružaju puno zadovoljstva.


Vrijesak

Vrijesak (Erica) je višegodišnja grmolika biljka koja cvate u kasnu jesen i zimi, kad temperature padnu ispod 15 ° C. Cvjetovi mogu biti žute, crvene, narančaste, ljubičaste i raznih drugih nijansi. Uzgoj erike je jednostavan, a kod nas su najpopularnije vrste Erica carnea i Erica Darleyensis, koje cvatu u studenom sve do proljeća malim i zvonastim cvjetovima.


KamelijaKamelija je jedan od najljepših zimskih grmova pa nije čudo da je nazivaju kraljicom zime. Ne zahtijeva posebnu njegu i odlično podnosi zimu. Naročito su lijepe vrste Camellia sasangua, koja počinje cvjetati u studenom, i Camellia japonica, koja počinje cvjetati posljednjih dana zime. Treba joj osigurati tlo visoke pH kiselosti.


Grevillea (Paukovo cvijeće)Grevillea (Paukovo cvijeće) zimzeleni je grm koji može marasti prilično visoko, u svojoj pradomovini i do 30 m, a kod nas do oko 3 m. Cvjetovi mogu biti crveni, žuti, ružičasti, narančasti ili zelenkasti. Podnosi niske temperature do – 5 C.


Maginja ili stablo jagoda (Arbutus unedo)Maginja ili stablo jagoda (Arbutus unedo) zimzelena biljka slobodnog rasta koja je i zimi puna cvijeća i voća, što daje živost vrtu. Stablo jagode možemo uzgajati kao izolirani primjerak u vrtu, ali i kao ne baš gustu živicu, ili ga posaditi u voćnjak.


Plodovi nisu baš slatki okusom, ali su vrlo zdravi. Ovaj grm srodan je borovnici, azaleji i rododendronu i uzgajan je još u vrijeme Starog Rima. Stablo u prirodi rijetko prelazi visinu od 3 m, dok kultivirano doseže i do 8 m i vrlo je dugovječno. Zimi istodobno možemo pronaći cvjetove i plodove u različitim fazama zrelosti.


Ranocvjetni viburnumRanocvjetni viburnum je listopadni ranocvatući grm koji naraste do 3 m visine i 2 m širine. U jesen ima atraktivne listove brončane boje, a najdekorativniji su mu ružičasti pupovi koji se pretvaraju u prekrasne blijedoružičaste cvatove. U toplijim krajevima cvate od listopada do ožujka, no kod nas se cvatnja očekuje od siječnja do ožujka.


Cvate mirisnim cvjetovima na golim granama prije otvaranja lišća, poput magnolija. Orezuje se odmah nakon cvatnje. Najbolje uspijeva na sunčanom položaju, ali tolerira i blagu sjenu. Dobro raste na dubokim, dobro dreniranim, ilovastim tlima, neutralne reakcije i bogatim humusom.


Skimmia japonica (japanska skimija)Skimmia japonica, (japanska skimija), vrsta je cvjetnice iz obitelji Rutaceae, porijeklom iz Japana, Kine i jugoistočne Azije. Kod nas naraste do 120 cm visine i širine, zaobljeni je zimzeleni grm sa sjajnim, kožastim listovima, koji kada se protrljaju ispuštaju ugodan miris.


Cvjetovi su dvospolni, žućkastobijeli, veliki oko 8 mm, gusto skupljeni u uspravne grozdaste cvatove dužine 5-8 cm. Plodovi su tamnocrvene bobice veličine 8 mm. Nakon dozrijevanja održe se na biljci sve do proljeća. Dobra je medonosna biljka, otporna na gradska onečišćenja i na niske temperature. Sporog je rasta, ne zahtijeva brigu.


Sarcococca (sarkokoka)Sarcococca (sarkokoka) je porijeklom iz istočne i jugoistočne Azije i Himalaje. U pitanju je spororastući, zimzeleni grm visine 1-2 m, koji cvate mirisnim bijelim cvjetovima, najčešće zimi. Može narasti do 2 m u visinu. Tijekom cvatnje oko biljke se širi intenzivan miris zumbula koji se može osjetiti i na nekoliko metara udaljenosti, a kad zapuše lagani povjetarac, može zamirisati cijeli vrt.


Nakon cvatnje stvaraju se dekorativne crne bobice. Ovaj grm najbolje uspijeva na polusjenovitim i sjenovitim položajima, na vlažnoj i plodnoj zemlji, no može rasti na svakoj vrsti tla. Stariji grmovi mogu podnijeti i kratkotrajnu sušu, no ne vole jaku buru. Dobro podnosi rezidbu pa ih se koristi i za niske zimzelene živice.


Callicarpa japonica (japanska beautyberry)Callicarpa japonica (japanska beautyberry) je poznata i kao istočnoazijska bobica ljepote, a spada u obitelji metvice. To je listopadni grm, najpoznatiji po obilju ljubičastih koštica u jesen. Cvjetovi mogu varirati od ružičaste do bijele. Ovaj grm je veoma popularan kao ornamentalno drvo za ukrašavanje vrtova i parkova. Koštice nisu za ljudsku prehranu, ali ih jako vole ptice i srne. Od lišća ovog grma može se kuhati biljni čaj.


Pršljenasta božikovinaPršljenasta božikovina je grm koji rađa zimskim bobicama, a vrsta je božikovine porijeklom iz istočne Sjeverne Amerike i jugoistočne Kanade. Mladi listovi ovog grma su jako bodljikavo nazubljeni, dok su stariji i u gornjem dijelu manje bodljasti ili cjelovitog ruba.


Zbog masovne upotrebe u pučkim običajima, za izradu vijenaca i za dekorativne potrebe, božikovina je danas u Hrvatskoj rijetka biljna vrsta, smatra se ugroženom i strogo je zaštićena vrsta. Otporna je na gradska onečišćenja, pa se često sadi u vrtovima i parkovima. Može se uzgajati kao niska živica. Raste vrlo sporo, no i živi vrlo dugo – i do 300 godina. Razmnožava se sjemenom i vegetativno.


Vještičja lijeska (Hamamelis)Vještičja lijeska (Hamamelis) je visoki, uspravnorastući grm koji se rado širi. U jesen njegovo lišće poprima lijepu crvenu i žutu boju, a kada otpadne, drvo na golim granama procvjeta krasnim žutim mirisnim cvjetovima. Neke vrste, kao što je »Livia » cvjetaju crvenim cvjetovima, a neke kao što je vrsta »Jelena«, narančastima. Ovaj grm cvjeta od siječnja do ožujka.


Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum)Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) je vitak listopadni grm koji se uzgaja kao loza penjačica. Porijeklom je iz Kine. Vrhunac cvatnje dostiže odmah nakon zime, zbog čega se na kineskom naziva i Yingchun, što znači »cvijet koji pozdravlja proljeće«. Cvjeta prije no što prolista. Zbog kompaktnog rasta moguća je sadnja u posude. Dobro podnosi niske temperature i do -12 °C, a najbolje raste kada je izložen suncu ili u polusjeni.


Mirisni kimonant (Chimonanthus praecox)Mirisni kimonant (Chimonanthus praecox) je također poznat kao zimski slatki ili japanski piment, vrsta je cvjetnice porijeklom iz Kine. Nazivaju je još i ledenim cvijetom. I ovaj grm cvjeta na golim granama i veoma je mirisan. Grm prolista nakon cvatnje, a listovi u jesen poprimaju lijepu žutu boju.