Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Cloud bread pizza

Za zdraviju varijantu pizze isprobajte tijesto lagano i meko poput oblaka

Autor: Lucija Sučić

17.04.2023. 07:56
Za zdraviju varijantu pizze isprobajte tijesto lagano i meko poput oblaka

Foto: iStock

Odličan izbor za sve one koji žele povećati unos proteina i uživati u pizzi bez osjećaja težine nakon jela



Tiktok svako toliko iznenadi sa nekim viralnim receptom, no ovaj nam je definitivno zapeo za oko!


Ovoga puta radi se o tijestu za pizzu nazvanom “cloud bread” zbog svoje nevjerojatno lagane teksture, baš poput oblaka.


Radi se o tijestu za pizzu koje se radi od tučenih bjelanjaka, što znači bez masti i ugljikohidrata, pa je odličan izbor za sve one koji žele povećati unos proteina i uživati u pizzi bez osjećaja težine nakon jela.




Tekstura je lagana i prozračna, te je tijesto poprilično neutralnog okusa, te ga kao i običnu pizzu, možete obogatiti omiljenim dodacima i uživati u zdravijoj varijanti popularnog jela.


Sastojci


  • 4 bjelanjka od velikih jaja (sobne temperature)1
  • 1 žlica kukuruznog škroba ili kokosovog brašna
  • 1 žličica talijanske mješavine začina
  • 1/4 žličice soli po ukusu

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180 °C te veći lim obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.


U velikoj zdjeli napravite srednje jaki snijeg od bjelanjaka, a potom smjesi dodajte kukuruzni škrob ili kokosovo brašno,  mješavinu začina sol te nastavite tući dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.


Smjesu prebacite na lim, te koristeći stražnju stranu žlice oblikujte je u kružni oblik. Stavite u pećnicu i pecite 15-17 minuta, dok ne porumeni na vrhu.


Izvadite koru iz pećnice i prelijte umakom od rajčice, naribanim sirom i drugim dodacima po izboru. Vratite u pećnicu na 5-10 minuta, dok se sir ne otopi te izvadite tijesto iz pećnice, narežite i odmah poslužite!