Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Opasnost od klica

Vrijeme za čajeve, a moguće je da ih uopće pravilno ne pripremate

Autor: Šarlota Brnčić

30.11.2022. 07:32
Vrijeme za čajeve, a moguće je da ih uopće pravilno ne pripremate

Foto: Pexels

Obratite pozornost na temperaturu vode i vrijeme infuzije kako biste izbjegli svaki mogući zdravstveni rizikČajevi su savršeno društvo za uživanje u trenutku opuštanja u najhladnijim danima. Čim temperature počnu padati, spremamo se uzeti svoje omiljene šalice i uživati ​​u velikom izboru čajeva.


Ponekad je želja za okrepljujućim napitkom toliko jaka da vodu čak i ne prokuhamo. Činimo to iz lijenosti ili zato što više volimo ovako piti čaj. Ali jesmo li sigurni da je to stvarno dobra ideja?


Ne baš jer vrsta čaja, biljni čaj ili infuzija zahtijevaju određenu temperaturu. Ako je istina da za čaj temperatura vode uvijek treba biti ispod 100° kako se ne bi promijenio njegov okus, ipak postoje neke iznimke.
Razlog? Rizik od klica prisutnih u mješavinama biljaka i voća te povremeno patogenih bakterija kao što je salmonela. Oni mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za djecu.


Iz tog razloga čajeve uvijek treba pripremati u kipućoj, a nikako u mlakoj vodi. To je ispravan način. Za sigurnost možete koristiti i kuhalo za vodu.


Međutim, njemački savezni institut Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) preporučuje da ne koristite aparate za toplu vodu.


Oni nisu prikladni za pripremu čajeva jer temperatura vode doseže otprilike 80 – 85°. To znači da se klice potencijalno sadržane u čajevima ne mogu sigurno eliminirati.


Također obratite pozornost na vrijeme infuzije. Uvijek pričekajte najmanje 5 minuta prije gutljaja čaja, ali nemojte ostaviti da se predugo natapa.


“Kuhanje vode učinkovito ubija klice, ali sve spore koje bi mogle biti prisutne također mogu preživjeti ovaj postupak. Ovi otporniji oblici klica mogu se razmnožavati u vrućoj vodi”, stoji na web stranici BfR-a.


Poštujući ova pravila moći ćete uživati ​​u svom čaju, izbjegavši ​​sve brige.