Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Stiglo je to doba godine

Uz ove savjete neka vaš dom bude zona bez alergije

25.05.2023. 06:32
Uz ove savjete neka vaš dom bude zona bez alergije

Foto: iStock

Ne dopustite alergenima da pobijedeJasno je da se svi želimo osjećati dobro u svoja četiri zida. Ali kada nastupi alergija, to nije tako lako. Evo kako umanjiti utjecaj štetne peludi i prašine u vašem domu.


Držite prozore zatvorene tijekom dana


Oko 30 posto osoba koje pate od alergije na pelud pati od takozvane alergije na rano cvjetanje. Vrlo rano u godini razvijaju tipične simptome peludne groznice kao što su suzenje očiju ili iritacija dišnih puteva. Otvoreni prozori nude veliki izvor ulaska sitnih čestica. Oboljeli bi stoga trebali samo kratko provjetravati tijekom dana. Flis za zaštitu od peludi na prozorima je također od pomoći.


Često mijenjajte posteljinu


Svatko tko se ujutro probudi umoran unatoč osam sati sna često pati od alergije na kućnu prašinu – uzrokovanu sitnim grinjama u našoj posteljini. Stoga promijenite posteljinu barem jednom tjedno i perite na 60 stupnjeva. Osim toga, mogu pomoći posebne gusto tkane navlake za zaštitu od grinja. 


Izbjegavajte sakupljače prašine
Bilo da se radi o peludi, životinjskoj dlaci ili grinjama, alergeni se posebno lako nakupljaju na zavjesama i tepisima. Osobe koje pate od alergija trebale bi izbjegavati takve predmete  koliko god je to moguće. Koristite rolete koje se mogu brisati umjesto zavjesa. Od tepiha prikladniji su glatki podovi koje možemo obrisati vlažnom krpom. Također, umjesto tekstilnog kauča, bolje je kupiti kauč od imitacije kože. Police i predmete koji leže okolo čistite jednom tjedno vlažnom krpom. 


Pod je najbolje brisati vlažnom krpom


Kako biste izbjegli izlučivanje grinja iz kućne prašine koje izaziva alergiju, bolje je ne posezati za usisavačem. Konvencionalni uređaji upuhuju dio usisanog zraka natrag u okolinu. Glatke podove uvijek čistite vlažnom krpom, a ako imate jaku alergiju, brišite ih svakodnevno. Za to je najbolje koristiti osjetljiva sredstva za čišćenje bez mirisa. Za tepihe koristite usisavač s Hepa filtrom, on također zadržava vrlo sitne čestice prašine.