Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Opasan kontakt

Ako se ovi simptomi ponavljaju, možda imate problem s plijesni

Autor: Šarlota Brnčić

09.12.2022. 07:44
Ako se ovi simptomi ponavljaju, možda imate problem s plijesni

Foto: Pexels

Iako se često podcjenjuje, rast plijesni je problem koji treba riješiti što je prije mogućePrisutnost plijesni u našim domovima prilično je česta pojava. Zapravo, posebno ako uvjeti okoline pogoduju njenom rastu, plijesan se može sakriti na najskrivenijim mjestima naših domova, uzrokujući mnoge probleme.


Ali što je plijesan? To je živi mikroorganizam koji uključuje različite vrste mikroskopskih gljiva koje tijekom svog rasta stvaraju što više sitnih kuglastih čestica, spora, koje se raspršuju u zraku osobito ljeti i u jesen.


Plijesan se manifestira u obliku zelenih ili crnih mrlja na površini zidova ili stropova i, općenito, svugdje gdje postoji visoka razina vlage.
Iako se često podcjenjuje, u stvarnosti je širenje plijesni problem s kojim se treba pozabaviti što je prije moguće, kako bi se izbjegle štete po zdravlje povezane s udisanjem spora koje možda nećemo odmah primijetiti.


Pa pogledajmo zajedno što bi se moglo dogoditi našem tijelu kada smo u svakodnevnom kontaktu s plijesni i kojih je 6 ponavljajućih simptoma koje ne treba podcijeniti:


1. Glavobolja


Jedan od rjeđih simptoma izloženosti plijesni su glavobolje, ali one su onesposobljujuće stanje, posebno za one koji pate od migrene.


Zapravo, moguće je promatrati kako plijesan može lako izazvati česte i nemalo bolne glavobolje.


2. Iritacija očiju


Očni simptomi zbog izloženosti plijesni tipični su za alergiju, pa čak i plijesan može uzrokovati svrbež očiju, koje će također lako postati crvene i suzne.


3. Iritacija kože


Slično tome, suhoća, svrbež i opća iritacija kože koja čak može dovesti do ekcema mogu biti simptomi izloženosti plijesni.


4. Postnazalni drip


Čak i višak sluzi koja teče iz stražnjeg dijela nosa prema grlu, osobito kod sklonijih, može biti čest i ne za podcjenjivanje simptom izloženosti plijesni.


5. Kašalj


Čak i oni koji ne pate od alergija ili nisu astmatičari mogu dugotrajno patiti od suhog i kroničnog kašlja nakon dugotrajnog izlaganja plijesni.


6. Umor


Konačno, čak i osjećaj umora i iscrpljenosti mogao bi biti neočekivani simptom stalne izloženosti plijesni.