Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Antioksidativna snaga

Sve o acai bobicama, sličnim borovnicama, ali s vrlo različitim svojstvima

Autor: Šarlota Brnčić

02.01.2023. 07:56
Sve o acai bobicama, sličnim borovnicama, ali s vrlo različitim svojstvima

Foto: Pixabay

Spontano nastaju u amazonskoj prašumi, u srcu Brazila, iz posebne vrste palmeSa sigurnošću se zna da su acai bobice posebne zbog dva temeljna razloga: vrlo visoke antioksidativne snage (pokazane znanstvenim istraživanjima) i vrlo visokog stupnja kvarljivosti.


Sadrže visoku razinu proteina i vlakana, plus dobru količinu vitamina, antocijanina i antioksidansa, u mnogo većim koncentracijama od većine voća koje poznajemo i svakodnevno konzumiramo.


Konkretno:


  • snižavaju loš kolesterol
  • nadoknađuju antioksidanse poboljšavajući zdravlje stanica kao i kože i kose
  • jačaju imunološki sustav
  • pomažu probavnom sustavu


Idealno bi bilo, kao i za sve vrste voća, konzumirati ih svježe, možda tek ubrane i savršeno zrele. Na taj se način može u potpunosti iskoristiti svaka pojedinačna korist bobica.


Međutim, praktički ih je nemoguće uvesti jer istrunu u tren oka.


Zbog toga ih u Europi uglavnom možemo pronaći osušene ili u obliku tableta za svakodnevno uzimanje.


U zapadnim zemljama, međutim, acai bobice nestaju prije svega zbog svoje navodne moći mršavljenja.


Internetske stranice, televizijska prodaja i drugi predstavljaju ih kao čudotvorne bobice koji nas mogu natjerati da smršavimo bez muke, bez kontrole onoga što jedemo, čak i bez vježbanja.


Stvarnost je sasvim drugačija. Ovo voće može biti izvrstan saveznik onima koji su na niskokaloričnoj dijeti jer sadrži velike količine vlakana koja smanjuju osjećaj gladi i esencijalnih aminokiselina koje ubrzavaju metabolizam, potičući mršavljenje.


Njihovo uzimanje bez ikakve dijete i tjelesne aktivnosti svakako može učiniti da se osjećamo bolje… Ali sigurno neće promijeniti veličinu našeg konfekcijskog broja!