Foto: Pixabay
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, dobra za one koji pate od zatvora
Razni metaboliti koji čine smokvu, kao što su fenolni spojevi, flavonoidi, antocijanini imaju značajan antioksidativni kapacitet koji je dragocjen za zdravlje.
Zahvaljujući svojim sastojcima, smokva je dragocjena pomoć u borbi protiv raznih patologija upalne i alergijske prirode.
Djeluje kod infekcija dišnih putova (kašalj, bronhijalne tegobe, faringitis i laringitis), te pomaže kod alergijske astme i upale želuca i crijeva.
Protuupalna svojstva smokve također se odnose na lokalnu upotrebu: oblog primijenjen na apscese, afte ili prištiće ima očite blagotvorne učinke.
Smokva može djelovati i kao prirodno antibakterijsko sredstvo. Može se koristiti za ispiranje protiv upale desni ili jednostavno za održavanje oralne higijene.
Kašica smokve nanesena na afte olakšava njihovo zacjeljivanje.
Smokve, svježe i sušene, dobar su izvor topivih i netopivih vlakana i kalija, imaju nizak udio natrija i ne sadrže masti, bogate su antioksidansima i djeluju protuupalno.
Uz konzumaciju ovih plodova, kombinacija ovih svojstava stvara prednosti za zdravlje, posebno za zaštitu kardiovaskularnog sustava.
Nadalje, vlakna stvaraju koristan osjećaj sitosti, pomažu ublažiti glad i održavanje pravilne tjelesne težine.
Pomaže i u održavanju normalne razine šećera u krvi i izbjegavanju zatvora.
Vlakna, zajedno s osmotskom ravnotežom koju proizvodi kalij, pomažu u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom.
Kontraindikacije i nuspojave smokve
Sadržaj šećera u smokvama je svakako visok, ali ne veći od mnogih drugih vrsta voća poput banana, grožđa, šljiva, manga, klementina, nara i mnogih drugih.
Nisu plodovi koje bi trebalo izbaciti, ali ih treba konzumirati umjereno, osobito kod pretilih ljudi ili onih koji pate od određenih patologija, poput dijabetesa, jer pogoduju povećanju šećera u krvi.
U slučaju uzimanja antimikrobnih lijekova, koji se koriste u borbi protiv ozbiljnih infekcija, savjetuje se konzultirati se s liječnikom prije konzumiranja smokava.
Za one koji pate od kamenaca ili bolesti bubrega ili žučnog mjehura, konzumacija ovih plodova mora se držati pod strogim liječničkim nadzorom.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Ministrica zdravstva
Hrstić opovrgava Rogulju: ‘Nismo imali saznanja o prijavama protiv uhićenog psihijatra’
Zadar
Poznata pjevačica
Marina Tomašević nakon deset godina na Adventu u Zadru: ‘Prije deset godina se odrađivalo srcem i volonterski…’
Nogomet
Luis Suarez
Legendarni urugvajski napadač ostaje još godinu dana u Miamiju
Županija
"Ordinacija na kotačima"
LIJEČNIK STIŽE NA KUĆNI PRAG Zadarska županija preuzela prvu mobilnu ambulantu
Kultura
Robert Perinčić
Predstavljena knjiga poznatog zadarskog psihijatra: ‘U psihoterapiji, za razliku od kršćanstva, ne postoji ništa što se ne može preispitivati’
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana