
Foto: Pixabay
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, dobra za one koji pate od zatvora
Razni metaboliti koji čine smokvu, kao što su fenolni spojevi, flavonoidi, antocijanini imaju značajan antioksidativni kapacitet koji je dragocjen za zdravlje.
Zahvaljujući svojim sastojcima, smokva je dragocjena pomoć u borbi protiv raznih patologija upalne i alergijske prirode.
Djeluje kod infekcija dišnih putova (kašalj, bronhijalne tegobe, faringitis i laringitis), te pomaže kod alergijske astme i upale želuca i crijeva.
Protuupalna svojstva smokve također se odnose na lokalnu upotrebu: oblog primijenjen na apscese, afte ili prištiće ima očite blagotvorne učinke.
Smokva može djelovati i kao prirodno antibakterijsko sredstvo. Može se koristiti za ispiranje protiv upale desni ili jednostavno za održavanje oralne higijene.
Kašica smokve nanesena na afte olakšava njihovo zacjeljivanje.
Smokve, svježe i sušene, dobar su izvor topivih i netopivih vlakana i kalija, imaju nizak udio natrija i ne sadrže masti, bogate su antioksidansima i djeluju protuupalno.
Uz konzumaciju ovih plodova, kombinacija ovih svojstava stvara prednosti za zdravlje, posebno za zaštitu kardiovaskularnog sustava.
Nadalje, vlakna stvaraju koristan osjećaj sitosti, pomažu ublažiti glad i održavanje pravilne tjelesne težine.
Pomaže i u održavanju normalne razine šećera u krvi i izbjegavanju zatvora.
Vlakna, zajedno s osmotskom ravnotežom koju proizvodi kalij, pomažu u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom.
Kontraindikacije i nuspojave smokve
Sadržaj šećera u smokvama je svakako visok, ali ne veći od mnogih drugih vrsta voća poput banana, grožđa, šljiva, manga, klementina, nara i mnogih drugih.
Nisu plodovi koje bi trebalo izbaciti, ali ih treba konzumirati umjereno, osobito kod pretilih ljudi ili onih koji pate od određenih patologija, poput dijabetesa, jer pogoduju povećanju šećera u krvi.
U slučaju uzimanja antimikrobnih lijekova, koji se koriste u borbi protiv ozbiljnih infekcija, savjetuje se konzultirati se s liječnikom prije konzumiranja smokava.
Za one koji pate od kamenaca ili bolesti bubrega ili žučnog mjehura, konzumacija ovih plodova mora se držati pod strogim liječničkim nadzorom.
najnovije
najčitanije
Nogomet
talijanski velikan
Na radaru Juventusa čak sedam napadača
Zadar
studentski projekt
Fokus Ritma kulturizma Bukovica i Ravni kotari
Vaterpolo
solaris bolji
Poraz Zadra 1952 u prvoj utakmici kvalifikacija za popunu regionalne Premier lige
Zadar
fokus na lokalne izbore
Šime Erlić sutra podnosi ostavku na mjesto ministra
Hrvatska
zagreb
Davor Štern kandidat nezavisnih lista za predsjednika Gradske skupštine
Zadar
NEPOZNAT VLASNIK
Na Žmirićima niknuo štand bez dozvole
Zadar
KAD NAVRŠE 18
Roditelji osoba s autizmom moraju voditi “knjige” o troškovima svog djeteta
Zadar
PRESUDA
Ubojica iz Ruplja mora platiti gotovo 14 tisuća eura odštete
Crna Kronika
NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN
Pakoštanac mu prijetio smrću, zaključao ga i otišao. Sve to iz šale?
Zadar
JUBILARNO IZDANJE