
Foto: iStock
I to bez majoneze!
S obiljem hrskavog povrća i mekim krumpirima, ova salata predstavlja lagan ali zasitan obrok prepun salata mediteranskih okusa.
Prema francuskoj tradiciji, u ovoj salati nema majoneze, već slastan vinaigrette začinjen slanim maslinama, kaparima i svježim začinskim biljem.
Ova je salata odličan prilog ili cjelovit obrok, a tvrdo kuhana jaja transformiraju ju u sjajan ručak!
Možete ju napraviti i za dan poslije, jer će tada, nakon što se dobro ohladi, biti još ukusnija. Možete ju prirediti klasično već pomiješanu i pripremljenu, ili pak možete pripremiti krumpir, mahune i jaja posebno, a vinaigrette dodati par sati prije posluživanja.
Sastojci
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 900 g mladog krumpira, oguljenog i prepolovljenog
- 1 žlica soli
- 450 g mahuna
- 12 crnih maslina
- 4-5 grančica svježeg peršina
- 4-5 grančica vlasca
Za vinaigrette:
- 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 ml soka od limuna
- 30 ml bijelog vinskog octa
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice senfa
- 1 žlica nasjeckanih kapara
- 1 žlica nasjeckanih crnih maslina
- pola žličice soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
Priprema
Napravite tvrdo kuhana jaja i kad se ohlade, ogulite ih pod mlazom hladne vode i narežite ih na četvrtine.
Narežite male krumpire na pola ili na četvrtine ako su veći, stavite ih u veliki lonac i prekrijte vodom. Dodajte jednu žlicu soli i pustite da zavriju na srednje jakoj vatri. Kad voda zavrije, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuhajte oko 12 minuta dok krumpir ne omekša, ali pripazite ne bude potpuno kuhan.
Dodajte mahune koje ste prethodno očistili i narezali na trećine i nastavite kuhati još par minuta.
Prelijte mahune i krumpir u cjedilo i zalijte s hladnom vodom – time se zaustavlja proces kuhanja i zadržava svijetlo zelena boja mahuna.
Dok se hlade, napravite vinaigrette tako da u staklenci pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, mljeveni češnjak, senf, nasjeckane kapare, nasjeckane crne masline, sol i crni papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
U veću zdjelu dodajte začinsko bilje i pomiješajte s otprilike pola vinaigrettea. Dodajte kuhani krumpir, mahune i masline i promiješajte da se sjedini. Dodajte jaja i ostatak preljeva. Dodatno začinite po želji, ako je potrebno, piše Pardon Your French.
Ohladite salatu i dobar tek!
najnovije
najčitanije
Županija
FUNKCIONALNI USTROJ
Evo koje su općine iskoristile mogućnost funkcionalnog spajanja: ‘Gledamo kako bismo mogli…’
Zadar
APEL
UPOZORENJE ZADRANKE! ‘Samo da upozorim ljude koji šetaju pse po Musapstanu…’
Zadar
HEP JAVLJA
POPIS JE PODUŽI! Dijelovi Zadarske županije u utorak ostaju bez struje, provjerite adrese
Scena
ODUŠEVILA PRATITELJE
ODUŠEVILA OBJAVOM Hrvatska pjevačica pozirala s likom Isusa Krista: ‘Ti me inspiriraš’
Kultura
POKROVITELJSTVO ŽUPANIJE
Otvorena izložba Županijska smotra »ArtDizajn 2025.«
Zadar
GODINA JUBILEJA
FOTO Održana središnja proslava Jubilejske godine, donosimo veliku fotogaleriju
Scena
ODUŠEVLJENI SILVIJOM
Gledatelji Braka na prvu puni hvale za Zadranku: ‘Silvija je žena baš onakva kako treba biti…’
Zadar
NE SKRIVA NEZADOVOLJSTVO
‘TO NIJE PRAVEDNO’ Građanin ogorčen zbog cijena stanova u Zadru: ‘Vlasnici iskorištavaju priliku…’
Košarka
MARKO BUTIĆ
VIDEO Bivši vođa Tornada o zlatnim danima zadarskog sporta: ‘Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera’
Zadar
APEL