Foto: iStock
I to bez majoneze!
S obiljem hrskavog povrća i mekim krumpirima, ova salata predstavlja lagan ali zasitan obrok prepun salata mediteranskih okusa.
Prema francuskoj tradiciji, u ovoj salati nema majoneze, već slastan vinaigrette začinjen slanim maslinama, kaparima i svježim začinskim biljem.
Ova je salata odličan prilog ili cjelovit obrok, a tvrdo kuhana jaja transformiraju ju u sjajan ručak!
Možete ju napraviti i za dan poslije, jer će tada, nakon što se dobro ohladi, biti još ukusnija. Možete ju prirediti klasično već pomiješanu i pripremljenu, ili pak možete pripremiti krumpir, mahune i jaja posebno, a vinaigrette dodati par sati prije posluživanja.
Sastojci
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 900 g mladog krumpira, oguljenog i prepolovljenog
- 1 žlica soli
- 450 g mahuna
- 12 crnih maslina
- 4-5 grančica svježeg peršina
- 4-5 grančica vlasca
Za vinaigrette:
- 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 ml soka od limuna
- 30 ml bijelog vinskog octa
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice senfa
- 1 žlica nasjeckanih kapara
- 1 žlica nasjeckanih crnih maslina
- pola žličice soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
Priprema
Napravite tvrdo kuhana jaja i kad se ohlade, ogulite ih pod mlazom hladne vode i narežite ih na četvrtine.
Narežite male krumpire na pola ili na četvrtine ako su veći, stavite ih u veliki lonac i prekrijte vodom. Dodajte jednu žlicu soli i pustite da zavriju na srednje jakoj vatri. Kad voda zavrije, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuhajte oko 12 minuta dok krumpir ne omekša, ali pripazite ne bude potpuno kuhan.
Dodajte mahune koje ste prethodno očistili i narezali na trećine i nastavite kuhati još par minuta.
Prelijte mahune i krumpir u cjedilo i zalijte s hladnom vodom – time se zaustavlja proces kuhanja i zadržava svijetlo zelena boja mahuna.
Dok se hlade, napravite vinaigrette tako da u staklenci pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, mljeveni češnjak, senf, nasjeckane kapare, nasjeckane crne masline, sol i crni papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
U veću zdjelu dodajte začinsko bilje i pomiješajte s otprilike pola vinaigrettea. Dodajte kuhani krumpir, mahune i masline i promiješajte da se sjedini. Dodajte jaja i ostatak preljeva. Dodatno začinite po želji, ako je potrebno, piše Pardon Your French.
Ohladite salatu i dobar tek!
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
U NINU
Predstavljena monografija o prošlosti Ninske biskupije: “Vrijedna baština koja zaslužuje našu pažnju”
Zadar & Županija
"SRDELICA"
U tijeku radovi na dječjem vrtiću u Kalima vrijedni 357 tisuća eura
Zadar & Županija
OBAVIJEST
Privremeno se zatvara poštanski ured na otoku Ravi, evo detalja
Gospodarstvo
njemačka online trgovina
Zalando kupuje konkurenta About You
Crna Kronika
četiri kaznena djela
Vlasnica zadarskog trgovačkog društva oštetila obrt i državu za više od 777 tisuća eura!
Crna Kronika
u tijeku očevid
STRAVIČNA NESREĆA Ralicom u Gračacu naletio na pješakinje, jedna teško ozljeđena
Zadar
hotelski lanac
Hyatt Regency Zadar u potrazi za 150 radnika, u četvrtak organiziraju Dan karijera
Županija
opasne ceste
Devetero pješaka ozlijeđeno u naletima automobila na zebri
Županija
Javna rasprava do 27.12.
Nezadovoljstvo s Prostornim planom u Jasenicama. Baričević: ‘Izmjenama se napravilo pet koraka unazad’
Zadar & Županija
Više sreće drugi put