Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

S rižom ili kruhom

Pureći curry obiluje začinima, a možete ga i zamrznuti

Autor: Lucija Sučić

07.01.2024. 09:23
Pureći curry obiluje začinima, a možete ga i zamrznuti

Foto: iStock

Super ideja za napraviti nešto novo s ovom na našim stolovima poznatom namirnicom



Uz obilje začina, ovaj brzi i jednostavni curry s puretinom super je ideja za napraviti nešto novo s ovom na našim stolovima poznatom namirnicom. Ide odlično s rižom ili kruhom, što vam draže, a ako ga želite zamrznuti, ohladite umak prije dodavanja puretine, a špinat dodajte nakon odmrzavanja.


U hladnjaku ga možete čuvati do tri mjeseca, iako sumnjamo da će toliko izdržati


Sastojci


  • 20g svježeg korijandera, stabljika i listova
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica kokosovog ili maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 20g đumbira
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • pola žličice mljevenog cimeta
  • pola ili jedna crvena ljuta paprika (po ukusu)
  • 400g nasjeckanih rajčica
  • 100ml purećeg ili pilećeg temeljca
  • 350–400g kuhanog purećeg mesa, narezanog na kockice ili nasjeckanog
  • 125g mladog špinata
  • 100g prirodnog jogurta
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Stabljike korijandera sitno nasjeckajte, a listove grubo te ih stavite u dvije odvojene hrpice.




U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslac i ulje pa popržite sitno nasjeckan luk i češnjak te đumbir kojeg ste prethodno ogulili i također sitno nasjeckali. Kuhajte oko 15 minuta, često miješajući, dok luk ne omekša i počne dobivati zlatnosmeđu boju.


Dodajte kumin, kurkumu, korijander, cimet, stabljike korijandera i sitno nasjeckanu ljutu papriku. Pržite još nekoliko minuta prije nego što dodate konzervirane rajčice i temeljac. Začinite solju i paprom, pustite da zavrije i kuhajte 20 minuta, ili dok se umak ne počne zgušnjavati i okusi se miješaju.


Umiješajte puretinu i pustite da lagano kuha. Na kraju umiješajte špinat, pustite da uvene, ugasite vatru i umiješajte jogurt i većinu listića korijandera.


Pureći curry poslužite vruć, a ostatke listića pospite po vrhu, prenosi BBC.