Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Pranje vune

Kako prati i održavati vunene komade? Bez problema!

Autor: Mija Dropuljić

07.01.2024. 08:16
Kako prati i održavati vunene komade? Bez problema!

Foto: FOTO.: iStock

Vuna je vrlo osjetljiva i potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari kada je pereteKad je vani hladno, ništa nije bolje od udobnog vunenog džempera i naših omiljenih vunenih čarapa. Vuna daje toplinu zbog svog izolacijskog učinka, a također je vrlo prozračna. Savršen materijal za hladne dane – da nije problema s pranjem. Vuna je vrlo osjetljiva i brzo će puknuti ako se o njoj ne brine pravilno. Što je bolje: ručno ili perilica rublja? Koji je deterdžent pravi? A kako se pravilno suši vuna? Ako slijedite naše savjete i trikove za pravilnu njegu, možete biti sigurni da će vaša vunena odjeća trajati dugo vremena.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Butik Smuksak // Smuksak Yarn (@smuksakyarn)


Što se događa ako nepravilno perete vunu?
Vuna je prirodni materijal koji je zapravo tu da zaštiti ovce od hladnoće. Slično ljudskoj kosi, vlakna vune okružena su finim slojem kutikule. One mogu postati grube od vlage i visokih temperatura, uzrokujući da vuna postane izgrebana i matirana. Kako vunena odjeća nije baš jeftina, treba je prati posebno nježno i pripaziti na pravilnu njegu vune. 


Bez obzira na to o kojoj se vrsti vune radi, vunu biste trebali prati samo ako je prijeko potrebno – na primjer ako je prljava. U većini slučajeva dovoljno je prozračiti dotični vuneni odjevni predmet. Mali savjet, ako ispod vunenog džempera nosite tanku košulju, spriječit ćete da pletivo ne dođe u dodir sa znojem i ne poprimi neugodan miris. 


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli By The Sea Crochet (@by_the_sea_crochet)


Operite vunu u perilici rublja


Neke vunene proizvode i odjeću možete prati u perilici rublja. Kako biste bili sigurni, prije toga provjerite oznaku za održavanje vunenog tekstila. Kako biste osigurali da se osjetljivi materijal ne ošteti u perilici rublja, morate obratiti pozornost na sljedeće stvari:


Deterdžent za pranje rublja


Za pranje vunene odjeće uvijek koristite blagi deterdžent za vunu. Jaki deterdženti i deterdženti za bojane komade manje su prikladni za takve odjevne predmete. Vuna se uglavnom sastoji od proteina koji ne reagiraju dobro na enzime sadržane u uobičajenim deterdžentima. Oni razgrađuju bjelančevine u vlaknima vune, što može uzrokovati da vuneni predmeti izgube boju i stvaraju se čvorovi. Također ne smijete koristiti omekšivač jer će se rublje brzo istrošiti i izgubiti oblik.


Nemate deterdžent za vunu? Nema problema! Ako nemate pri ruci deterdžent za vunu, vunene tkanine možete oprati i šamponom. Pazite da bude pH-neutralan i bez mirisa kako ne biste oštetili vlakna vune.


Temperatura 


Vuna ne podnosi visoke temperature. Vunene džempere, vunene čarape i slično uvijek perite u perilici rublja na maksimalnoj temperaturi od 30 Celzijevih stupnjeva – idealno bi bilo i manje. Sve drugo oštećuje osjetljivi prirodni materijal. Najbolje je postaviti mašinu na program za ručno pranje, jer on djeluje posebno nježno. Neke perilice imaju i poseban ciklus pranja vune. 


Ciklus centrifuge 


Vunenu odjeću ne treba centrifugirati. Rizik da nešto zapne za bubanj i ošteti vlakna je prevelik. Kako biste zaštitili vunene džempere i smanjili trenje, možete prethodno staviti vuneno rublje u posebnu vrećicu za pranje rublja.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli S A R A H T Y S S E N (@sarahtyssen)


Ručno pranje vune


Najnježniji način je ručno pranje vune. Tako možete osigurati da se vunena vlakna vaših omiljenih predmeta ne pokidaju.  U veliku zdjelu ili sudoper ulijte mlaku vodu (ne više od 30 stupnjeva Celzijusa) i dodajte malo deterdženta za vunu. Dodate li u deterdžent za vunu malo bijelog octa, on će osvježiti boju vune i učiniti vunena vlakna posebno mekanima.


Nemojte trljati odjeću niti je cijediti, već je ostavite da se kratko natopi. Nježno je pomičite naprijed-natrag u vodi. Zatim vunu isperite pod tekućom, mlakom vodom i uklonite mrlje s vune. Za uklanjanje mrlja s vune potrebno vam je malo strpljenja. Ako imate starije ili jako sasušene mrlje, komad vune možete odnijeti u čistionicu kako biste bili sigurni.


Sušite vunu ispravno


Vunu je potrebno ne samo nježno prati, već i pažljivo sušiti. Nakon pranja tkanina je prilično teška jer su vlakna natopljena vodom. Ako svoju vunenu odjeću objesite u ovakvom stanju, ona može postati rastezljiva i izgubiti oblik. Stoga zamotajte odjevni predmet u veliki ručnik kako bi se dio vode mogao upiti. Neka odstoji oko pola sata. Zatim pokrijte stalak za sušenje novim, suhim ručnikom i pažljivo raširite odjeću. 


Pazite da vuna bude zaštićena od izravne sunčeve svjetlosti tijekom sušenja jer UV svjetlost može uzrokovati izbljeđivanje boja. Nemojte postavljati stalak za sušenje u neposrednoj blizini grijalice, inače će se odjeća uništiti.