Foto: iStock
Ima brojne benefite
Bilo za doručak, nakon treninga ili kao ukusan međuobrok između – grčki jogurt je omiljen i to s dobrim razlogom. Obožavaju ga ljudi koji paze na zdravu prehranu jer u usporedbi s “normalnim” jogurtom, on ima veći udio proteina, sadrži manje kalorija, ali zato više zdravih masnoća. Također je predivno kremast, neutralnog je okusa te je savršena osnova za razne muslije i palačinke, a možete ga koristiti i za izradu raznih slastica.
Ali to nije jedini razlog zašto se isplati redovito dodavati grčki jogurt u svoju prehranu. Postoje i druge zdravstvene dobrobiti ove kremaste poslastice.
Koja je razlika između grčkog i “običnog” jogurta?
No, prije nego razriješimo sve prednosti koje konzumacija grčkog jogurta nosi sa sobom, potrebno je razjasniti kako se zapravo grčki jogurt razlikuje od onog “običnog”.
Grčki jogurt se obično proizvodi od iste osnovne sirovine kao i obični jogurt – mlijeka i kulture jogurta. Međutim, postupak proizvodnje grčkog jogurta uključuje dodatne korake koji dovode do razlika u njihovoj teksturi, okusu i nutritivnom sastavu.
Najznačajnija razlika između grčkog i običnog jogurta je u načinu na koji se odstranjuje tekućina (sirutka) iz mlijeka. Dok se kod običnog jogurta sirutka obično izdvaja tijekom procesa fermentacije, kod grčkog jogurta se sirutka izdvaja naknadno. To se obično postiže cijeđenjem jogurta kroz sito ili gazu, što rezultira koncentriranijom, gušćom i kremastijom teksturom u odnosu na obični jogurt.
Kao rezultat ovog postupka, grčki jogurt ima veći udio proteina, manje laktoze i manje ugljikohidrata u odnosu na obični jogurt. Također, često ima i manji udio masti u odnosu na neke vrste običnog jogurta.
Ukratko, grčki jogurt ima gušću, kremastiju teksturu i veći udio proteina, manje laktoze i manje ugljikohidrata od običnog jogurta.
Grčki jogurt potiče probavu
Jogurt je općenito vrlo dobar za zdravlje crijeva i probavu zbog brojnih mikroorganizama. Međutim, budući da je grčki jogurt fermentirana hrana, posebno je bogat probioticima (živim bakterijama koje žive i uravnotežuju naša crijeva) u usporedbi s drugim proizvodima od jogurta.
Oni osiguravaju razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima i stoga se bolje mogu obraniti od onih štetnih.
Grčki jogurt jača imunitet
Ne samo da grčki jogurt može pospješiti probavu, nego svakodnevna konzumacija može ojačati i imunološki sustav. Neka istraživanja pokazuju da fermentirani mliječni proizvodi bogati probioticima, poput grčkog jogurta, mogu poboljšati imunološku funkciju.
Grčki jogurt bogat je vitamin B12
Grčki jogurt, posebno bezmasni jogurt, bogat je vitaminom B12, koji je neophodan nutrijent za stvaranje crvenih krvnih stanica, za zdravi živčani sustav i za proizvodnju energije. Šalica od 156 grama pokriva oko 45 posto naših dnevnih potreba. Ne mislite li da je izvrsna alternativa govedini, tuni i slično namirnicama, koje inače služe kao izvor B12?
najnovije
najčitanije
Svijet
Naftne industrije Srbije
Amerika postavila ultimatum Srbiji: “Imate tri mjeseca za prodaju”
Sport
natjecanje gluhih sportaša
U Tokiju svečano otvorene 25. ljetne Deflimpijske igre: hrvatski sportaši spremni za borbu
Crna Kronika
izvanredni nadzor
Ministarstvo poslalo inspekciju u popravni dom zbog silovanja djevojčice
KK Zadar
Premijer liga, 8. kolo
Jusupova momčad u nedjelju na splitskim Gripama traži nastavak savršenog niza
Hrvatska
napad u zagrebu
Božinović otkrio detalje napada na zadarske srednjoškolce
Zadar
KONCERT
Legendarni srpski pjevač dolazi na Višnjik! Pjevat će na Valentinovo, donosimo detalje
Crna Kronika
NAPAD
INCIDENT NA VELESAJMU! Napadnuta dva učenika iz Zadra
Hrvatska
Mišljenje stručnjaka
Željko Marušić o nesreći u Sv. Filipu i Jakovu: ‘Kazneni zakon je manjkav, potrebno je…’
Zadar
OD IDUĆE GODINE
Cijena vode nakon čak 20 godina ide gore 20 posto? Matek: ‘Cijena mora pokrivati…’
Crna Kronika
Prometna nesreća