Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jedinstvena ruta

Ponovno se otvara prvi dio Vie dell'Amore, popularne romantične staze u Cinque Terre

Autor: Šarlota Brnčić

03.07.2023. 07:41
Ponovno se otvara prvi dio Vie dell'Amore, popularne romantične staze u Cinque Terre

Foto: Pixabay

Gleda na more i nalazi se unutar Nacionalnog parkaKonačno je stigao trenutak koji su dugo iščekivali turisti iz cijelog svijeta.


Prošlo je 11 godina od zatvaranja Vie dell’Amore u Cinque Terre, prekrasne rute s pogledom na more u ovom području koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.


Odluka je bila donesena zbog opasnosti staze, prečesto podložne odronima i stoga nesigurne za hodanje.
Sada, međutim, nakon važnih radova na konsolidaciji, ovaj simbol Ligurije ponovno će biti otvoren za javnost i to njezin prvi dio.


Uklonjeno je oko 80.000 četvornih metara nesigurnog kamena, a na najkritičnijim točkama postavljene su čelične mreže i brane od odrona.


Ponovno je tako otvoreno 170 metara poznate Via dell’Amore, ali već je i to korak naprijed nakon toliko vremena bez mogućnosti divljenja ljepotama Cinque Terre s visine.


Ukupna ruta zapravo je duga 920 metara i povezuje Riomaggiore s Manarolom, a ponovno otvaranje ostalih 750 metara očekuje se do srpnja 2024. godine.


Ova je šetnja oduvijek bila vrlo popularna zahvaljujući slikovitom spektaklu koji nudi i, kao što ime sugerira, svojoj romantičnoj atmosferi.


Gleda na more i nalazi se unutar Nacionalnog parka Cinque Terre.


Pristup će biti ograničen: odvijat će se uz prethodnu rezervaciju, a istodobno će moći ući 30 posjetitelja uz plaćanje ulaznice od 5 eura.


Predmetna dionica počinje od trga uz željezničku stanicu Riomaggiore.