Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VRIJEDNE NAMIRNICE

Ovo je dobitna kombinacija za zdravo srce

Autor: Šarlota Brnčić

08.05.2023. 17:47
Ovo je dobitna kombinacija za zdravo srce

Foto: Pexels



Čokolada i ulje i srce je spašeno. Tamna čokolada oduvijek je bila lijek za srce, a ekstra djevičansko maslinovo ulje, bogato polifenolima i antioksidativnim tvarima, zajedno su dva čarobna elementa protiv starenja kardiovaskularnog sustava. U prilog tome govori i istraživanje Sveučilišta u Pisi prema kojem bi čokolada obogaćena ekstra djevičanskim maslinovim uljem značajno smanjila utjecaj nekih kardiovaskularnih patologija.


“Poznato je da zdrava prehrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Voće i povrće svoj zaštitni učinak ostvaruje putem molekula, zvanih polifenoli, koje nalazimo u kakaovcu, maslinovom ulju, ali i u jabukama”, objašnjava Rossella Di Stefano, kardiologinja sa Sveučilišta u Pisi.


Zbog toga su istraživači intuitivno iskoristili svojstva ovih prirodnih proizvoda protiv starenja, pripremajući različite kombinacije: tamna čokolada s 10% ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i tamna čokolada s 2,5% jabuke.


Mjesec dana testiranja




Sve kombinacije testirane su na 26 dobrovoljaca (14 muškaraca i 12 žena) koji su imali najmanje tri kardiovaskularna čimbenika rizika, poput pušenja, hipertenzije, dislipidemije i obiteljske povijesti kardiovaskularnih bolesti.


Volonteri su morali uključiti 40 grama “super” tamne čokolade u svoju prehranu 28 uzastopnih dana: dva tjedna jeli su čokoladu obogaćenu ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dok su druga dva tjedna jeli tamnu čokoladu s jabukom.


U međuvremenu, znanstvenici su analizirali napredovanje ateroskleroze mjerenjem krvnog tlaka, masnoće u krvi, vrijednosti dvaju važnih metaboličkih pokazatelja i cirkulirajućih razina endotelnih progenitorskih stanica (EPC), uključenih u popravak unutarnje oblaganje krvnih žila.


Izvrsno rješenje


Nakon 28 dana promatranja, pokazalo se da je tamna čokolada s ekstra djevičanskim maslinovim uljem uzrokovala pad krvnog tlaka, povećanje “dobrog” kolesterola i povećanje EPC stanica smanjenjem razine karnitina i hipurinske kiseline.


Stoga je kardiologinja Di Stefano zaključila: “ekstra djevičansko maslinovo ulje može se smatrati izvrsnim dodatkom hrani za očuvanje stanica za popravak EPC-a.”


Malo tamne čokolade obogaćene prirodnim polifenolima s dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno jamčili bi zdravlje vašem srcu. Bilo bi to doista “izvrsno” rješenje!