Foto: Pexels
Čokolada i ulje i srce je spašeno. Tamna čokolada oduvijek je bila lijek za srce, a ekstra djevičansko maslinovo ulje, bogato polifenolima i antioksidativnim tvarima, zajedno su dva čarobna elementa protiv starenja kardiovaskularnog sustava. U prilog tome govori i istraživanje Sveučilišta u Pisi prema kojem bi čokolada obogaćena ekstra djevičanskim maslinovim uljem značajno smanjila utjecaj nekih kardiovaskularnih patologija.
“Poznato je da zdrava prehrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Voće i povrće svoj zaštitni učinak ostvaruje putem molekula, zvanih polifenoli, koje nalazimo u kakaovcu, maslinovom ulju, ali i u jabukama”, objašnjava Rossella Di Stefano, kardiologinja sa Sveučilišta u Pisi.
Zbog toga su istraživači intuitivno iskoristili svojstva ovih prirodnih proizvoda protiv starenja, pripremajući različite kombinacije: tamna čokolada s 10% ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i tamna čokolada s 2,5% jabuke.
Mjesec dana testiranja
Sve kombinacije testirane su na 26 dobrovoljaca (14 muškaraca i 12 žena) koji su imali najmanje tri kardiovaskularna čimbenika rizika, poput pušenja, hipertenzije, dislipidemije i obiteljske povijesti kardiovaskularnih bolesti.
Volonteri su morali uključiti 40 grama “super” tamne čokolade u svoju prehranu 28 uzastopnih dana: dva tjedna jeli su čokoladu obogaćenu ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dok su druga dva tjedna jeli tamnu čokoladu s jabukom.
U međuvremenu, znanstvenici su analizirali napredovanje ateroskleroze mjerenjem krvnog tlaka, masnoće u krvi, vrijednosti dvaju važnih metaboličkih pokazatelja i cirkulirajućih razina endotelnih progenitorskih stanica (EPC), uključenih u popravak unutarnje oblaganje krvnih žila.
Izvrsno rješenje
Nakon 28 dana promatranja, pokazalo se da je tamna čokolada s ekstra djevičanskim maslinovim uljem uzrokovala pad krvnog tlaka, povećanje “dobrog” kolesterola i povećanje EPC stanica smanjenjem razine karnitina i hipurinske kiseline.
Stoga je kardiologinja Di Stefano zaključila: “ekstra djevičansko maslinovo ulje može se smatrati izvrsnim dodatkom hrani za očuvanje stanica za popravak EPC-a.”
Malo tamne čokolade obogaćene prirodnim polifenolima s dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno jamčili bi zdravlje vašem srcu. Bilo bi to doista “izvrsno” rješenje!
najnovije
najčitanije
Zadar
JobIT 2024
Sveučilište u Zadru organizira Dan karijera u IT-ju
Nogomet
Njemačka
Nenad Bjelica više nije trener Uniona. Koban je bio zadnji poraz u borbi za ostanak
Moda
ANALIZA SUBOTNJE ŠPICE
Zadarske ulice preplavile suknje i haljine
Hrvatska
ŠEF STRANKE
Grbin potvrdio da nema ništa od dogovora SDP-a i DP-a, žali se na prljavu političku trgovinu
Zadar
poznat broJ
GRADSKI STANOVI Nakon sumnji u zloupotrebu, Grad Zadar najavio objavu popisa korisnika
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Sport
Miris oktana