Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Specifične kretnje

Ovako ćete sjedeći aktivirati mišić koji regulira metabolizam i šećer u krvi

Autor: Šarlota Brnčić

06.12.2022. 07:22
Ovako ćete sjedeći aktivirati mišić koji regulira metabolizam i šećer u krvi

Foto: Pexels

Ako se pravilno aktivira čak i dok sjedimo, može poboljšati naše metaboličko zdravljeSada je poznato da je predugo sjedenje loše za vaše zdravlje, ali novo otkriće spremno je promijeniti sjedilački način života.


Doista, istraživanje je identificiralo novu prekretnicu u mišiću soleus potkoljenice.


Iako je ovaj mišić vrlo malen, zauzima samo 1% vaše tjelesne težine, može učiniti velike stvari u poboljšanju vašeg metaboličkog zdravlja kada se pravilno aktivira.
Marc Hamilton, profesor na Sveučilištu u Houstonu, otkrio je kako optimalno aktivirati ovaj mišić.


Znanstvenik je, naime, pionir soleus push up-a (SPU), odnosno specifične kretnje mišića soleusa koji satima učinkovito podiže metabolizam mišića, čak i dok sjedite.


Soleus, jedan od 600 mišića u ljudskom tijelu, nalazi se na stražnjoj strani noge i proteže se od ispod koljena do pete.


Istraživanje, objavljeno u časopisu iScience, sugerira sposobnost soleus skleka da podrži povišeni oksidativni metabolizam kako bi se poboljšala regulacija šećera u krvi.


Oksidativni metabolizam je proces kojim se kisik koristi za sagorijevanje metabolita, kao što su glukoza u krvi ili mast.


Kada je soleus push up testiran, učinci na tjelesnu kemiju krvi uključivali su 52% poboljšanje raspona glukoze u krvi i 60% niže potrebe za inzulinom u tri sata nakon uzimanja pića na temelju glukoze.


Hamilton je rekao:


“Nikada nismo mogli zamisliti da ovaj mišić ima ovakvu sposobnost. Oduvijek je bio u našim tijelima, ali do sada nitko nije proučavao kako ga koristiti za optimiziranje našeg zdravlja. Kada se pravilno aktivira, mišić soleus može pojačati lokalni oksidativni metabolizam na visoke razine satima, a ne samo minutama.”


Na temelju godina istraživanja, Hamilton i njegovi kolege razvili su soleus push up, koji aktivira mišić soleus drugačije nego kada stojite ili hodate.


SPU cilja na soleus kako bi povećao potrošnju kisika, više nego što je moguće s drugim vrstama aktivnosti soleusa.


Ukratko, dok sjedite s ravnim stopalima na tlu i opuštenim mišićima, peta se podiže, dok stopalo ostaje nepomično.


Kada peta dosegne svoj maksimalni opseg pokreta, stopalo se pasivno otpušta da se vrati prema dolje.


Dok se pokret može činiti kao hodanje (iako se radi dok sjedite), prema istraživačima, upravo je suprotno.


Tijekom hodanja, tijelo je dizajnirano tako da minimizira količinu potrošene energije, zbog načina na koji se taban kreće.


Hamiltonova metoda to okreće naglavačke i tjera ovaj mišić da koristi što je moguće više energije.


Hamilton je izjavio:


Soleus sklekovi izvana izgledaju jednostavno, ali ponekad ono što vidimo golim okom nije cijela priča. To je vrlo specifičan pokret.”