Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Iznenadila znanstvenike

Ova vrsta meda sadrži zadivljujuću količinu antioksidansa (a nije Manuka)

Autor: Šarlota Brnčić

28.12.2022. 07:52
Ova vrsta meda sadrži zadivljujuću količinu antioksidansa (a nije Manuka)

Foto: Pexels

Koja je najbogatija sorta meda s nutricionističke točke gledišta?Med je božanski sastojak tisućama godina, s antibakterijskim, antioksidativnim svojstvima, bogat vitaminima, kao i šećerima.


Sada je novo istraživanje identificiralo sortu s najvećom količinom antioksidansa koja će vam vjerojatno postati omiljena, s obzirom na veliku moć hvatanja slobodnih radikala koju su otkrili znanstvenici.


Istraživački tim sa Sveučilišta West Of Scotland proveo je istraživanje s vrlo jasnim ciljem: utvrditi koji je element u nekim vrstama meda odgovoran za njegovo antioksidativno djelovanje.
“Poznato je da med ima mnoge zdravstvene dobrobiti, kao što su antioksidativna, protuupalna, antibakterijska svojstva i svojstva koja jačaju imunološki sustav. Međutim, njegovo antioksidativno djelovanje teško je izmjeriti zbog povezanosti s raznim tvarima, uključujući enzime, šećere i biljne supstrate. Naše je istraživanje nastojalo izolirati spojeve kako bismo razumjeli koja sorta meda ima najveću antioksidativnu aktivnost, stvarajući tako najbolju zaštitu od štetnih slobodnih radikala”, rekao je dr. Mostafa Rateb, s UWS School of Computing, Engineering and Physical Sciences.


I doista, istraživanje je uspjelo u svojoj namjeri: čini se da sorte meda proizvedene od cvjetnih baza imaju najučinkovitije spojeve.


Među svima jasno se ističe med od citrusa. Druge dvije sorte su one na bazi djeteline i mažurana.


Iako posljednja dva još uvijek imaju izvrsna antioksidativna svojstva, citrusni se pokazao najbogatijim nekim ključnim spojevima.


Prema škotskom timu, ovi ključni spojevi za antioksidativna svojstva su:


  • hesperidin (obično se nalazi u kori citrusnog voća)
  • linalol
  • kafeinska kiselina

Ali zašto je toliko važno ograničiti slobodne radikale?


Slobodni radikali su prijetnja koju ne treba podcjenjivati ​​za naše tijelo. Postoje brojna istraživanja koja pokazuju kako slobodni radikali oštećuju stanice i DNK, što dovodi do razvoja nekoliko bolesti uključujući rak.


Zbog toga su ekonomična, zdrava i potpuno prirodna rješenja budućnost za dugovječan i sretan život. Med – ili u svakom slučaju neki spojevi koje sadrži – bit će dragocjeni saveznici u ograničavanju djelovanja slobodnih radikala i uživanju u slađem životu!