Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Krznena sreća

Otkriven novi blagotvoran učinak na vaš mozak i pamćenje ako imate psa ili mačku

Autor: Šarlota Brnčić

13.03.2023. 08:22
Otkriven novi blagotvoran učinak na vaš mozak i pamćenje ako imate psa ili mačku

Foto: Pixabay

Nedavno istraživanje pokazalo je još jednu nevjerojatnu koristImati kućnog ljubimca donosi blagodati tijelu i umu u smislu dugovječnosti i naravno spokoja, osjećaja sigurnosti i sreće obitelji koja ga odluči udomiti.


Nedavno je novo istraživanje pokazalo da bi i ljudske kognitivne sposobnosti imale velike koristi od toga, a ne samo zbog “željeznijeg” pamćenja, već i lakšeg učenja novih pojmova s ​​godinama.


Pokazalo je to istraživanje koje su provele liječnice Jennifer Appelbaum, Tiffany Braley i tim kolega istraživača koji su u sklopu projekta The Health and Retirement Study od 2010. do 2016. podvrgnuli mnemotehničkim testovima 1.369 osoba prosječne dobi od 65 godina.
Od toga je 53% posjedovalo kućnog ljubimca od čega 32% “dugoročno”, tj. više od 5 godina.


Rezultati su pokazali da su svi vlasnici kućnih ljubimaca postigli 1,2 boda više od onih koji nisu vlasnici kućnih ljubimaca.


“Ova otkrića pružaju preliminarne dokaze koji upućuju na to da dugoročno posjedovanje kućnog ljubimca može biti zaštita od kognitivnog pada, pružajući novi i ključni korak u razumijevanju kako odnosi s kućnim ljubimcima doprinose zdravlju mozga”, rekla je dr. Tiffany Braley, jedna od koautorica.


Prethodna istraživanja već su pokazala koliko je društvo psa ili mačke pomoglo u ublažavanju usamljenosti, depresije i drugih stanja.


Istraživanje je, kako objašnjava dr. Braley, identificiralo “povezanost između interakcija kućnih ljubimaca i fizioloških mjera za smanjenje stresa, uključujući smanjenje razine kortizola i krvnog tlaka, koje bi mogle utjecati na dugoročno kognitivno zdravlje.”


Bez sumnje, prisutnost životinje u kući može činiti samo dobro i donijeti radost i istovremeno spokoj u obiteljsku jezgru.