Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Psihofizička ravnoteža

Izuzetna psihoterapijska moć mačaka: smanjuju rizik od srčanog udara za čak 30 %

Autor: Šarlota Brnčić

05.11.2022. 07:23
Izuzetna psihoterapijska moć mačaka: smanjuju rizik od srčanog udara za čak 30 %

Foto: Foto Pexels

Pogled u mačku je kao pogled u vatru, uvijek ostaneš očaranUdomljavanje mačke dobro je za srce i um jer imaju veliku terapeutsku moć. Terapija mačkama je zapravo terapija koja se temelji na odnosu koji se uspostavlja između mačke i čovjeka s ciljem poboljšanja naše psihofizičke ravnoteže.


Mačke su vrlo privržene životinje, a kao što znamo, život s kućnim ljubimcem donosi brojne dobrobiti ne samo umu, već i tijelu. Otkrivamo vam koje.


1. Otklanjaju loše raspoloženje i dobre su za srce
Prije svega, prisutnost mačke može koristiti tijelu i umu, odvratiti loše raspoloženje i biti dobra za srce. Sve zahvaljujući kontaktu s mačjom dlakom koja proizvodi oksitocin, hormon sreće i koji nam daje vedrinu.


Ne samo da psi poboljšavaju zdravlje svakog pojedinog člana obitelji, već i mačke imaju sposobnost pomoći nam u slučajevima depresije i tjeskobe.


Mogli bismo reći da mačke produljuju život jer su dobre za zdravlje srca, smanjujući smrtnost srčanih bolesnika. Sve to govori znanost koja već dugo koristi terapiju kućnim ljubimcima čak i u bolnicama.


2. Produljuju život i smanjuju stres


Posebno istraživanje, objavljeno prije nekog vremena u American Journal of Cardiology upravo je pokazalo da oni koji imaju mačku imaju veću stopu preživljavanja od onih koji nemaju mačku.


Već nabrojanim razlozima dodaje se da je kontakt s mačjim krznom ugodan i opuštajući, pozitivno utječe na otkucaje srca te krvni tlak. Isti učinak ima i mačje predenje.


Ali ne samo to, mačka je po prirodi sumnjičavija od psa, pa kod vlasnika potiče veću samokontrolu.


3. Smanjuju rizik od srčanog udara


Još jedno istraživanje pokazuje dobrobit mačje terapije, a to je ono Sveučilišta u Minnesoti koje je utvrdilo da prisutnost mačke kod kuće smanjuje rizik od srčanog udara za 30%.


Pokazalo se da predenje povećava sposobnost opuštanja tkiva, mišića i zacjeljivanja rana.


4. Pomoć za starije osobe i oboljele od Alzheimerove bolesti


Pozitivni učinci prisutnosti mačke zatim su potvrđeni kod starijih osoba, kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću, smanjujući razinu tjeskobe uzrokovane degeneracijom bolesti, kod kroničnih bolesnika, kod osoba s invaliditetom i kod onih koji pate od nesanice.


5. Štite djecu od astme


Istraživanje danskih znanstvenika otkrilo je da prisutnost mačaka ne samo da štiti djecu od astme, već im može pomoći i u borbi protiv pretilosti i dijabetesa.


Istraživanje koje proveo Copenhagen Studies on Asthma in Childhood Research Center (COPSAC) otkrila je da mačke neutraliziraju učinak gena koji, kada se aktivira, udvostručuje rizik od razvoja astme kod djece.


Posljedično, imati mačku u kući uz novorođenče znači da se gen nikada ne aktivira.


Ukratko, dobrobiti mačje terapije su brojne, bez obzira na to da je udomljavanje mačke lutalice samo po sebi iznimno.