Foto: iStock
Čokoladno na kvadrat!
Nutella kruh odnosno poznata čokoladna zvijezda koju mnogi obožavaju, prava je blagdanska poslastica. Oduševljeni će biti i mali i veliki, a na vama je da se samo malo potrudite i uz nekoliko sastojaka uljepšate blagdanski stol.
Sastojci
- 280 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 450 g oštrog brašna
- 8 g kvasca
- 70 g šećera
- prstohvat soli
- 2 jajeta (razdvojiti žumanjak i bjelanjak)
- 200 g Nutelle
Priprema
Zagrijte mlijeko na laganoj vatri. Kada se zagrijalo, ugasite “vatru” i dodajte maslac. Kada se maslac otopio, ostavite smjesu sa strane da se ohlade.
U posudi umiješajte kvasac, brašno, šećer i sol.
Kada je mlijeko sobne temperature, dodajte ga u količini u tri četvrtine u mješavinu s brašnom te dodajte žumanjke i dobro umiješajte. Ako treba, dodavajte mlijeko dok se smjesa ne ujedini i ne postane lagano ljepljiva.
Na pobrašnjenu radnu plohu stavite tijesto i dobro ga gnječite rukama osam minuta. Ako primijetite da se lijepi, dodavajte brašno. Tijesto bi se trebalo “vratiti natrag” kada ga dotaknete prstom.
Kada ste to postigli, stavite ga u nauljenu posudu i pokrijte folijom. Ostavite da se diže u toploj prostoriji sat vremena odnosno dok se ne podupla veličinom.
Zatim ga ponovno mijesite minutu i podijelite na četiri jednaka dijela.
Uzmite jedan komad tijesta , a ostale komade ostavite prekrivene da spriječite njihovo isušivanje.
Razvaljajte ga na debljinu 2-3 mm, održavajući ga što kružnijim. Stavite ga na papir za pečenje i pomoću baze lima opružnog oblika od 22 cm napravite udubljenje s njegovim rubovima da biste stvorili krug.
Trećinu Nutelle rasporedite nožem da biste pokrili kružno područje (možda ćete morati staviti Nutellu u mikrovalnu pećnicu na 10 sekundi kako biste je prvo omekšali).
Razvaljajte još jedan komad tijesta iste debljine i položite ga na vrh prethodnog i kalupom za tortu označite krug i prekrijte ga drugom trećinom Nutelle. Ponovite to još jednom tako da završite s posljednjim slojem Nutelle na vrhu, a zatim razvaljajte posljednji komad tijesta i položite ga na vrh toga.
Položite bazu kalupa za tortu na vrh tijesta i izrežite oko njega kako biste uklonili višak tijesta. Koristeći malu okruglu šalicu ili čašu, označite središte kruha laganim kopanjem po njemu s rubom. Podijelite tortu na četvrtine i počnite rezati točkom noža na označenom krugu pazeći da krug ostane netaknut. Podijelite svaku od ovih četvrtina na 4 jednaka komada tako da završite sa 16 komada.
Uzmite dva komada tijesta, svako u jednu ruku i polako ga pletite u suprotnim smjerovima. Ponovite to sa preostalim komadima i polako “ušuškajte” rubove jedan ispod drugoga da dobijete okrugliji rub.
Kruh ostavite na hladnom mjestu prekriven folijom na 30-40 minuta ili dok se malo ne podigne. Ako ostavite na toplom mjestu, riskirate da se Nutella potpuno otopi.
Zagrijte pećnicu na 200 celzijusa. Kada kruh naraste, namažite ga žumanjkom i pecite 15-20 minuta ili dok ne postane zlatan, piše Sainsburys.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
promjena na crpkama
Ovo su nove cijene goriva koje su na snazi od utorka
Novosti
DIVLJAČKI ČIN
Na ulici premlaćen Scholzov kandidat za euroizbore. Uhvatili su ga dok je lijepio plakate i počeli šutirati
Nogomet
asistencija i rekord
Luka Modrić oborio rekord, kapetan Vatrenih je prestigao legendarnog Puškaša
Crna Kronika
ODO
Istražni zatvor za 30-godišnjaka koji je aktiviranjem plinske boce prijetio policajcima
Zadar
Volim svoju županiju
Na utrci Wings for Life trči i 70 djelatnika hrvatskih županija, među njima i Božidar Longin
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.
Zadar postaje središte čarobnog svijeta oldtimera!
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
TRAGOM ISTRAŽIVANJA