Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neodoljiv miris i okus

Naučite kako napraviti izvrstan karamelizirani luk

Autor: Lucija Sučić

28.01.2024. 08:07
Naučite kako napraviti izvrstan karamelizirani luk

Foto: iStock

Posebice se dobro slaže s mesom, te je odličan dodatak burgerima bilo koje vrste



Luk, lagana vatra, malo ulja i puno strpljenja ključni su sastojci za napraviti odličan karamelizirani luk!


Posebice se dobro slaže s mesom, te je odličan dodatak burgerima bilo koje vrste. Dok ga spravljate kuhinja će početi neodoljivo mirisati, a kada ga okusite – nema natrag!


Sastojci


Osnovni recept:


  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 velike glavice luka (crvenog ili bijelog), narezane na ploške
  • prstohvat soli


Dodatno:


  • 2 žlice mekog smeđeg šećera
  • 1-2 žlice balzamičnog octa

Priprema


U velikoj i dubokoj tavi zagrijte ulje na laganoj vatri.


Dodajte luk zajedno s velikim prstohvatom soli i lagano kuhajte oko pola sata do 40 minuta. Povremeno promiješajte da se komadi luka ne zalijepe ili zagore, a cilj je da postanu mekani i zlatne boje. Ako se luk počne hvatati za stijenke ili lijepiti, dodajte malo vode u tavu i dobro promiješajte.


Po želji dodajte šećer i ocat kako biste dobili slatki, pomalo britki okus . Nastavite kuhati na laganoj vatri još pet minuta, povremeno miješajući dok smjesa ne postane ljepljiva i dok se šećer se otopi, a ocat reducira.