Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Neugodni meteorizam

Muči vas nadutost? Probajte ove metode da bi ju pobijedili

Autor: Šarlota Brnčić

08.11.2022. 07:52
Muči vas nadutost? Probajte ove  metode da bi ju pobijedili

Foto: Foto Pexels

Zaslađivači također mogu uzrokovati crijevne plinove, pa čak i imati laksativne učinkeNeka hrana i neke prehrambene navike uzrokuju nadutost više od drugih. Među namirnicama koje izazivaju nadutost su one bogate vlaknima.


Osobito topiva vlakna, uključujući grah, slanutak, jabuke, mrkvu, dok su netopiva vlakna manje opasna s ove točke gledišta.


Hrana bogata složenim ugljikohidratima, koji se nazivaju i oligosaharidi, može stvoriti isti problem. Otpornija je na probavu i stvara plinove u crijevima.
Zaslađivači kao što su manitol, ksilitol i sorbitol, koji se nalaze u mnogim dijetalnim namirnicama umjesto šećera, u velikim količinama također mogu uzrokovati crijevne plinove, pa čak i imati laksativne učinke.


Namirnice i preporučena prehrana


Prvi i važan savjet kojeg se trebate pridržavati kako biste smanjili nadutost jest pažljivo i polako žvakati hranu.


Ovo je temeljni savjet, jer brzo jesti znači loše žvakati i unositi zrak u tijelo. Potonji se nekako, ako ga krvni sustav ne apsorbira, mora izbaciti.


Još jedan klasik je aktivni ugljen. Indiciran kod različitih vrsta poremećaja povezanih s probavnim sustavom, uključujući slučajeve fermentacije zbog probavnih problema, može vam učinkovito pomoći u suzbijanju problema nadutosti.


Namirnice koje pomažu kod nadutosti


Ovdje je i popis namirnica koje pomažu:


  • Sjemenke komorača: ove uljarice tradicionalno su poznate kao prirodna metoda za poticanje probave, smanjenje trbušnih grčeva. Stoga su pogodne kao prirodni lijek protiv meteorizma. Sadrže aktivni sastojak koji djeluje na mišiće crijeva inhibiranjem grčeva. Okus sjemenki komorača podsjeća na anis. To ih čini prikladnima za aromatiziranje različitih jela. U nekim zemljama koriste se u kruhu i u pripremi umaka. Jedina kontraindikacija odnosi se na trudnice.
  • Đumbir: vrlo dobro poznat i drevne upotrebe (postoje dokazi da se koristio u Kini od 400. pr. Kr.). Osim što je odličan lijek protiv prehlade, đumbir je učinkovit i protiv crijevnih tegoba. Apsorbira plinove koji proizlaze iz hrane bogate proteinima. Najbolji način za konzumaciju je u svježem obliku.
  • Bosiljak: osobito kada je svjež, bosiljak je vrlo učinkovit protiv probavnih problema koji uzrokuju nadutost crijeva.
  • Menta: još korisnija od bosiljka je menta koja, na temelju znanstvenih istraživanja, ima dokazanu učinkovitost protiv sindroma iritabilnog crijeva koji, među simptomima, dovodi i do nadutosti.
  • Amarant: ova žitarica drevnog južnoameričkog podrijetla ima izvrsne nutritivne principe i vrlo visoku probavljivost. Ovo svojstvo čini amarant jednom od namirnica koje najmanje stvaraju plinove u crijevima.
  • Jogurt: da, jogurt, posebno prirodni jogurt i takozvani probiotici, sadrže mnoge mliječne fermente koji se talože u gastrointestinalnom traktu, a pomažu probavne procese i pospješuju eliminaciju štetnih bakterija i crijevnih plinova.