Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Alternative

Kako uspješno komunicirati s djetetom: Savjeti za situacije kada dijete plače

Autor: Life

26.02.2023. 07:41
Kako uspješno komunicirati s djetetom: Savjeti za situacije kada dijete plače

Foto: Pexels

Uostalom, kakva je korist od naređivanja promjene emocija?Realno gledajući, kada svom djetetu kažete “Prestani plakati!” ne mora značiti da će zbog toga i prestati. Drugim riječima, ono na što aludiramo je pitanje kakva je korist od naređivanja promjene emocija, posebice djetetu koje još uvijek uči procesuirati svoje osjećaje?


Govoreći djetetu da prestane plakati, ono što se u tom trenu od djeteta u suštini očekuje je suzdržavanje vlastitih emocija i posljedično odašiljanje poruke da to u određenom trenutku nije prikladno.


No ne postoji pravo ili krivo vrijeme za pokazivanje osjećaja, pogotovo kod male djece, te umjesto da im govorite da prestanu plakati, evo alternativa:


“Tu sam ako me trebaš”
Bilo da je posrijedi smijeh ili suze, bitno je da dijete razumije da ste tu za njih, te ako razumije da nije samo, osjećati će utjehu pa čak i ako želi nastaviti s plakanjem.


Ponekad djeca možda neće odmah htjeti razgovarati o tome zašto plaču, no sve dok znaju da ste tu, samo to saznanje puno će im pomoći.


“Zašto si tužan/na?”


Zamjena naredbe “prestani plakati” sa pitanjem “znaš li razlog zbog kojeg si tužan?” može napraviti veliku razliku.


Djeca mogu plakati zbog stotine razloga, a ako ih ovo pitate, postoji šansa da zapravo možete učiniti nešto i pomoći im jer ćete potencijalno dobiti konkretan razlog.


Je li to kamenčić u cipeli, svađa s prijateljem, potreba za wcom? Kada dobijete odgovor možete zajedno početi raditi na rješavanju problema.


“U redu je biti tužan/a”


Zamislite da nekome tko plače kažete: “Dobro si, prestani plakati”, te potom razmislite o poruci koja se time šalje.


Ono što je jako važno je da djeca prije svega trebaju znati da je u redu biti tužan, te je posve u redu uzeti si vrijeme za plakanje i otpuštanje emocija.


“Želiš li razgovarati o tome?”


Djeci iskren i otvoren razgovor neizmjerno znači, no isto tako je i veoma koristan za njih.


Time ćete djetetu pokazati da vam je prije svega stalo do razloga njihovih osjećaja te da imate suosjećanja.


“Želiš li zagrljaj?”


Ako vaše dijete prolazi kroz osjećaje s kojima mu se teško nositi ili je pak radi nečega tužno ili poneku emociju ne zna isprocesuirati, no nije spremno ili možda u stanju pričati, zagrljaj uvijek pali!


“Hoćeš da ti pomognem?”


Postoje trenuci u kojima pružanje vaše pomoći djetetu može učiniti čuda u njihovim očima, te je jedan od zadataka roditelja pružiti ohrabrenje, ali ponekad je sve što im treba malo verbalnog usmjeravanja.


Nuđenje pomoći djetetu pokazuje da ste “na istoj strani” problema i da ste uz njih.