Utorak, 27. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Školske brige

Kako pričati s djetetom o lošim ocjenama bez okrivljavanja i srama?

Autor: Lucija Sučić

21.11.2022. 07:42
Kako pričati s djetetom o lošim ocjenama bez okrivljavanja i srama?

Foto: iStock

Otvorenost je ovdje ključNeka djeca teže se nose s lošom ocjenom u školi, bez obzira na način kako je ona dobivena. Reakcija roditelja po saznanju takve vijesti od velikog je značaja, a kazne, prekomjerne kritike i osuđivanje na kraju će samo pogoršati situaciju.


Po tom pitanju, donosimo nekoliko savjeta i smjernica kako da takvi razgovori prođu što bezbolnije i produktivnije.


Prvo poslušajte dijete, a kasnije postavljajte pitanja


Djeci je ponekad loša ocjena najgora stvar koju vam moraju priopćiti, stoga osjećaj anksioznosti i nervoze nije neobičan. Bilo da vam dijete samostalno priđe u želji da vam priopći vijest o lošoj ocjeni ili ste sami vidjeli ili čuli o tome prethodno razgovoru, svoje emocije načas stavite sa strane i poslušajte što vam dijete ima za reći.
Slušanje je od velike važnosti zato što će se dijete osjećati validirano, a kroz njihovu priču može se otkriti i potencijalni problem s kojim se bore a da toga možda niste prije bili svjesni.


Također, umjesto da fokus bude samo na negativnim aspektima i lošim ocjenama, u razgovoru ne zaboravite pohvaliti djetetove uspjehe, jer im je vaše poštovanje ipak jako važno.


Postavite realistične ciljeve


U razgovoru i međusobnom dogovoru s djetetom postavite realne ciljeve i korake koji će dovesti do boljih radnih navika, pa time i ocjena. Upitajte dijete na koji način treba pomoć i kako vi tu možete biti od koristi.


Tek kad znate korijen problema moći ćete mu pristupiti s prave strane, stoga je poticanje otvorenog i iskrenog razgovora izuzetno važno.


Pružite i osigurajte potporu kakva je potrebna


Opet, ovisno o korijenu problema loših ocjena, dijete će zahtijevati podršku. Možda će vaša kao roditelja biti dovoljna, no ukoliko primijetite da je riječ o nekom problemu u kojem bi od pomoći mogla biti neka stručna osoba poput psihologa ili slično, prihvatite ju i poslušajte stručnjake što imaju za reći.


Izbjegavajte kazne, a koristite logične posljedice


Kaznom se inače ne postiže nikakva nova vještina ili praktično znanje, već kazne služe samo i isključivo kažnjavanju. Umjesto toga, pokušajte im prokazati logiku stvari koje se moraju napraviti kako bi se zabavne stvari mogle raditi.


Primjerice, ako žele igrati omiljenu igricu, trebaju napisati zadaću/pospremiti sobu/naučiti recitaciju i slično. Ukoliko odbiju, sami će si uskratiti nešto zabavno što žele raditi, pa će malo drugačije promišljati o stvarima i u konačnici napraviti to što trebaju. Uz to, imat će osjećaj kontrole.


Uspostavite rutinu učenja kod kuče


Dobra rutina zlatna je vrijedna jer djecu uči u stvaranju kvalitetnih i održivih radnih navika. Vlastitom procjenom ali i kroz razgovor s djetetom odredite kada i kako će se odrađivati školski zadaci, a kvalitetna rutina pustiti će malo prostora za odgađanje posla i prokrastinaciju.


Uvijek budite tu uz njih i pomognite na koji god način mislite da možete, ali bitno je da uvijek budete otvoreni tako da vam se dijete može sa sigurnošću povjeriti, bez straha od ljutnje i kazne.


To ne znači da disciplina ne postoji, ali znači da postoji ona drugačije vrste, i kojom stvarate okruženje u kojem vam se dijete bez straha od negativne reakcije može obratiti.