Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Priznanje za projekt

Hrvatskim e-školama drugo mjesto na natjecanju EU projekat

Autor: Hina

18.11.2022. 12:25
Hrvatskim e-školama drugo mjesto na natjecanju EU projekat


Projekt e-škole u Hrvatskoj, kojim je 10 posto osnovnih i srednjih škola uvelo digitalnu opremu u izvođenju nastave, osvojio je drugo mjesto na europskom natjecanju projekata sufinanciranih EU fondovima.


Natjecanje je organizirala Europska komisija, a nagrade su dodijeljene u četvrtak navečer u portugalskom gradu Evori.


Priznanje je dodijeljeno temeljem skupljenih glasova na internetskoj stranici “Regiostars Awards”, nagrade koju Europska komisija dodjeljuje od 2008. godine.
Pokretač hrvatskog pilot projekta e-škole je CARNET, javna ustanova koja djeluje u području informacijsko-komunikacijske tehnologije u Hrvatskoj.


Velika stvar


“E-škole su ovime proglašene drugim najboljim EU projektom od osnivanja ove nagrade”, rekao je zamjenik ravnatelja CARNET-a Juraj Bilić.


“To je velika stvar”, dodao je.


Europska komisija nagradom “Regiostars Awards”  promovira projekte koje sufinancira s 85 posto. Ostatak novca daje država u kojoj se projekt odvija.


Pokretači projekta sami se prijavljuju na natječaj za dodjelu nagrade.


U Evori je dodijeljeno posebno priznanje za koje je konkuriralo 15 projekata koji su bili dobili nagradu “Regiostars” tijekom proteklih 15 godina. E-škole su je osvojile 2020. godine u Bruxellesu.


Europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira uručila je u četvrtak navečer staklenu statuu e-školama u Hrvatskoj za osvojeno drugo mjesto među dosadašnjim pobjednicima.


“Povjerenica je naglasila da je projekt posebno zanimljiv jer daje ljudsku stranu. Nije fokus samo na tehnologiji nego na edukaciji nastavnika i sadržajima koje smo razvili”, rekao je Bilić nakon preuzimanja priznanja.


Implementacija u drugim zemljama


Priznanje je uručeno i hrvatskom novinaru Borisu Abramoviću koji je napravio petominutni film o hrvatskim e-školama prikazan na svečanosti u Evori.


“Lijepo je da smo mi iz Hrvatske, koja je mala zemlja i na rubu Europske unije, pokrili i predstavili veliki projekt koji se razvija kod nas, a za koji su druge zemlje pokazale interes da ga implementiraju kod sebe”, izjavio je Abramović.


U Hrvatskoj je 151 škola stavila na raspolaganje učenicima i nastavnicima tablete, a u razredima su digitalne ploče zamijenile klasične. Najavljeno je bilo širenje projekta i na druge škole.


Prvo mjesto na europskom natjecanju osvojio je projekt “rehabilitacije i restauracije” antičke utvrde na otoku Gozo, na Malti. Taj je projekt nagradu “Regiostars” osvojio 2018. godine.