Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Cvijeće i voćke

Kako koristiti smirujuću boju u vrtu: odmor u cvjetnom plavetnilu

Autor: Jelena Sedlak

13.02.2023. 09:23
Kako koristiti smirujuću boju u vrtu: odmor u cvjetnom plavetnilu

Plava je boja oduvijek imala posebno značenje u umjetnosti, modi i izradi nakitaU svakom vrtu barem jedan plavi cvijet, nepisano je pravilo vrtlara, zaljubljenika u cvijeće.


Plavim delfinijumima, lobelijama, plumbagu, hortenzijama ili irisima, teško je odoljeti. Svi bismo ih htjeli imati u svom vrtu. U svijetu hortikulture plava boja je rijetkost i to je sigurno jedan od razloga, ali u toj boji ima puno više toga.


Plava je boja oduvijek imala posebno značenje u umjetnosti, modi i izradi nakita. Od lapis lazulija do ultramarina, plava boja je uvijek simbolizirala poniznost, istinu, čistoću, vjernos, intelekt i raj, a u današnje vrijeme harmoniju, samopouzdanje, vječnost, duhovnost i maštu. Tamnoplava može djelovati i depresivno, a plava općenito usporava metabolizam i smanjuje apetit.
Premda je plava u vrtovima neuobičajena boja, u prirodi je nalazimo posvuda. Nebo, oceani, jezera, rijeke, planine u daljini, sve je to obojeno raznim nijansama plave. Ova boja se smatra hladnom, pa je doživljavamo kao smirujuću i opuštajuću i stoga se možemo s njom poigrati u prostoru kako bismo utjecali na raspoloženje.


Primjerice, u vrtu s raznobojnim cvijećem, ono crveno i žuto čini nam se bližim, a ono plavičastih nijansi kao da otvara prostor. Ove su boje na suprotnim stranama palete boja, pa nema boljeg načina da istaknemo plavo cvijeće nego da ga smjestimo u blizini žutog ili crvenog. Pomaže ako razmišljamo kao slikari, pa rijetku i posebnu plavu boju s pažnjom koristimo kako bismo ugodili oku i umirili dušu.


Previše crvene, žute i plave u vrtu može biti zamorno, pa ih treba umiriti bijelom i zelenom bojom ili pak ublaženim nijansama ovih primarnih boja, kao što je to slučaj u prirodi.


U drugoj polovici prošlog stoljeća većina vrtlara je preferirala pastelne boje. Danas nas više privlače jarke, čiste boje i kontrastne kombinacije. Plava kombinirana s narančastom spada upravo u takve. Ova kombinacija najviše će istaknuti plavo cvijeće. Ono se odlično uklapa i s bijelim ili svijetložutim cvijećem.


Drugi način da istaknemo plave cvjetnice jest da ih posadimo uz srebrnastu ili sivkastu živicu ili bilje takve boje. Ove neutralne boje naglasit će plavu mnogo jače od ostalih boja, a i harmonizirat će je s ostatkom vrta. Kombinacija plave s analognim bojama također je dobar izbor.


Evo nekoliko prijedloga plavog cvijeća koje možemo posaditi u svojim vrtovima: petunija, perbena, boražina, lobelija, plumbago, salvia, kampanula, klematis, delphinium, Gentiana, geranium, iris, floks, pulmonaria, ružmarin, veronica, zumbul, te grmovi glicinija, ceanothus, hortenzija i lavanda. Postoje čak 44 glavne porodice ukrasnih biljaka koje cvjetaju u nekoj od plavih nijansi.


I vrtne ljestve, kante, stolice i drugi vrtni pribor također možete obojiti u neku od plavih nijansi, što će pridonijeti općem smirujućem ugođaju. Ako i posude s plavim biljkama obojite u istu boju, imat ćete ugođaj tajanstvenosti i dubine. Vrtne stazice prekrivene plavim kamenom također su prelijepe. U vrtu je najbolje pri ulazu postaviti jarko plave biljke, a pred kraj se mogu posaditi i one s blažim plavičastim nijansama.


Ma koliko voljeli plavo obojene biljke, ako ih je previše, vrt se može doimati ledenim, hladnim mjestom, pa možete dodati i pokoju žutu ili purpurnu biljku.


U plavi vrt dobro je posaditi i pokoju voćnu vrstu koja rodi plavim plodovima, kupinu, lozu, šljivu, borovnicu na primjer. Evo osnovnih karakteristika nekih od plavih cvjetnica koje najčešće sadimo u svojim primorskim, otočnim i goranskim vrtovima:Plava hortenzija svojom ljepotom oduzima dah, a može biti u svim tonovima plave boje, od nebeskoplave do zagasito plave. Intenzitet boje ovisit će o kiselosti tla. Neki u tlo stoga dodaju hipermangan, željezo ili specijalne pripravke koji se mogu naći u vrtnim centrima. Ova cvjetnica daruje se u znak zahvale ili isprike.


Delphinium u prirodi raste u plavičastim nijansama. On jezikom cvijeća označava veliko srce, privrženost i dobru zabavu. Hibridi ove cvjetnice stvoreni su kako bi se sadili u pozadini vrtnih gredica i osigurali im vertikalnu zanimljivost.Klematis je penjačica koja jezikom cvijeća u plavoj verziji označava hrabrost, odanost i vjernost. Ova otporna i brzorastuća penjačica nježna je samo prvih par godina, dok joj stablo ne ojača.Zvončić može cvjetati u raznim nijansama ljubičaste, purpurne, ružičaste, bijele i plave boje, sa žutom sredinom. Označava zahvalnost i poniznost. Na Mediteranu odlično uspijeva.Balon-cvijet ima pupoljke u obliku balončića i također može cvjetati u raznim bojama. Simbolizira ljubav, poslušnost i iskrenost. Biljka je trajnica, a kod nas bi najbolje rasla u planinskom području Gorskog kotara.Asteri kasno cvjetaju, tijekom jeseni, a ima ih u raznim bojama, pa i plavoj. Označavaju ljubav i mir, a smatra se i da su ljekoviti. Nekada se vjerovalo da tjeraju zlo od kuće. Vole vlažnu klimu.


Plavi hibiskus djeluje egzotično i vrlo je rijedak. U plavoj boji označava plodnost, dubinu i ozbiljnost. Dobro uspijeva u pH neutralnoj ili više alkalnoj zemlji. Za bolje cvjetanje zahtijeva često navodnjavanje.Iris se povezuje s mudrošću, vjerom, prijateljstvom, hrabrošću i nadom. U vrijeme Sumerana smatran je cvijetom koji pleše.Gentiana je pravo plavo obojeno cvijeće koje privlači leptire i druge oprašivače. Povezuje se sa ženstvenošću i daruje jednako kao i ruže. Ova biljka može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja.Nezaboravak simbolizira sjećanje i pravu ljubav. Ime je dobio po grčkoj riječi za mišje uho, Myositis, što je i znanstveno ime ove biljke. Udomaćeno ime nezaboravak je dobio po njemačkoj riječi vergissmichnicht.Plave kale izgledaju zaista impresivno, a koriste se na pogrebima, vjenčanjima, proslavama… Njihov egzotičan izgled označava zahvalnost i poštovanje, ozbiljnost, mir, ljubav, čežnju i kraljevsko dostojanstvo. Riječ je o trajnicama koje vas svojim cvjetanjem mogu obradovati iz godine u godinu.Plave orhideje označavaju luksuz, ljepotu i snagu. Povezuju se s dubokim oceanom, zbog svoje jarko plave boje.


Plavi karanfil je odlična dekoracija za proslave jer je elegantan i podiže raspoloženje. Povezuju ga s čistom ljubavi pa se koristi i za vjenčanja. Nigdje u prirodi ne raste u plavoj boji.Anemone su jarko obojene cvjetnice, za koje se smatra da donose sreću i štite od zla. Jezikom cvijeća nazivaju ga iščekivanjem. Ove biljke su trajnice, visoke 20 do 40 cm.


Vučjak je visoka biljka koja odlično izgleda i kao rezano cvijeće. Preferira dobro drenirano i osunčano tlo. Zimi joj treba dulji period hladnog vremena, kada se priprema na cvatnju.


Lobelija je jednogodišnja biljka plavih cvjetića koja odlično raste u hladnijim predjelima, bez puno sunca, a posebno je dekorativna u cvjetnim košarama, posađena uz ostale biljke.