Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PITANJE ČITATELJA

Hortenzija vam izgleda bolesno i otpada joj lišće? Morate reagirati na vrijeme

Autor: Jelena Sedlak

19.11.2022. 08:05
Hortenzija vam izgleda bolesno i otpada joj lišće? Morate reagirati na vrijeme

Foto: iStock

Gljivične bolesti najčešći su uzrok žućenja i otpadanja lišća, pa budite oprezni“Imam 93 godine, ali još uvijek jako volim raditi u vrtu, no neke stvari ne znam riješiti. Imam pet lijepih hortenzija, ali u zadnje vrijeme su na mladim listovima počele dobivati crne fleke, pa se oni osuše i otpadnu. Kako da ih sačuvam? Imam i šimšire stare 50 godina, koji su se bili posušili zbog šimširovog moljca.
Mogu li ih tako stare presaditi? Htjela bih jednu gredicu veličine oko 25 četvornih metara sačuvati od korova. Mogu li je jednostavno pokriti crnom folijom”, pita naša dugogodišnja čitateljica Ljubinka Vlah iz Matulja.


Najprije, svaka vam čast na vrtlarskom stažu! Evo kratkih odgovora na posljednja dva pitanja: šimšir star 50 godina teško da se može presaditi. To bi bilo kao da odraslo drvo pokušavate presaditi, još pogotovu što je stradao od šimširovog moljca.


Što se tiče crne folije za sprječavanje rasta korova, to vam je dobra ideja, uz uvjet da foliju dobro učvrstite kako je ne bi otpuhao vjetar. A sada mlo više o hortenzijama. One rijetko obolijevaju, ali osim puževa, uši i drugih štetnika, nekada mogu imati metaboličke poremećaje, gljivične i virusne bolesti. Evo nekoliko najčešćih:
Kloroza se očituje kao žućenje i sušenje lišća, najprije donjeg, pa odmah zatim i ostalih listova. Nastaje uslijed nedostatka željeza. Zakiseljavanje tla i dodavanje soli željeza u tlo pomažu.


Bijela trulež je gljivična bolest i zahvaća cijelu biljku. Očituje se bijelim cvatom poput vate i potamnjelim izbojcima te truljenjem pri tlu. Sve oštećene dijelove biljke treba najprije ukloniti i spaliti, a zatim pobrisati presjeke otopinom kalijevog permanganata. Sve grmove, pa i zdrave, treba poprskati pripravcima koji sadrže bakar.

Pepelnica najviše pogađa mlade hortenzije, a najčešće zbog pretjerane gnojidbe dušikom. Na lišću se javljaju brojne izblijedjele žutozelene mrlje koje kasnije prelaze u ljubičaste. Zahvaćena područja treba ukloniti, a ostale dijelove biljke tretirati fitosporinom ili topazom.


Septoria je također gljivična bolest koja se primjećuje pri niskim temperaturama i visokoj vlazi. Simptomi su mrlje promjera do 0,5 cm, svijetle u sredini i tamne na rubovima. Nakon pojave bijelih mrlja u središtu, prekrivene su malim rupama iz kojih se siju spore gljive. Nakon uklanjanja oštećenih dijelova, mjesta presjeka treba premazati kalijevim permanganatom i oprskati pripravcima koji sadrže bakar i posebnim sredstvima, na primjer rodomit gold. Hortenzije uzgajane u vrtu osjetljivije su na gljivične bolesti, jer je vlaga u vrtu veća nego u kući.


Peronosporoza, također gljivična bolest koja se javlja pri velikoj vlazi i povišenoj temperaturi. Simptomi su masne mrlje na stabljikama i lišću koje na kraju postaju sivosmeđe boje. Lišće zahvaćeno peronosporozom gubi oblik i uvija se. I ovdje treba ukloniti bolesne dijelove i oprskati biljke 1-postotnom otopinom bordeaux tekućine ili pripravcima sličnog djelovanja (kuproskat, optimo, kumir, itd.)


Siva trulež napada mlado lišće, u rijetkim slučajevima – izbojke. Krivac je pretjerana vlaga. Uklanja se sve oštećeno tkivo biljke i zatim poprska otopinom kalijevog permanganata. Ako biljka nije previše zahvaćena, preporučuje se prskanje fundazolom, inače je bolje biljku izbaciti jer mogu zaraziti sve ostale usjeve.


Suho crnjenje lišća manifestira se smeđim mrljama koje postupno prekrivaju površinu cijele biljke, a događa se zbog tvrde vode kojom se zalijeva i opeklina od sunca.


Vlažno crnjenje lišća javlja se zbog nagle promjene temperature ili povećanja vlažnosti. Na lišću se pojavljuju kapljice vode, nakon čega počinje crniti, a grane se objese.