Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Prirodni magnet

Dominantne boje u vrtu određuju raspoloženje: Narančasta je za najsretnije!

Autor: Jelena Sedlak

07.02.2023. 08:22
Dominantne boje u vrtu određuju raspoloženje: Narančasta je za najsretnije!

Foto: iStock

Želite li postići dramatičniji izgled vrta, koristite komplementarne bojeSvaki vlasnik vrta ima neku svoju najomiljeniju boju. Koja je vaša?


Rijetki su oni koji će reći da im narančasta nije draga, naprosto zato jer ona budi dobro raspoloženje, otklanja depresiju i jača osjećaj vitalnosti. Boje naprosto tako djeluju. Možda se zapitate zašto koristiti narančastu, kada su ružičaste i crvene nijanse većini privlačnije?


Narančasta je topla i sjajna boja pa privlači pažnju promatrača i odlična je za naglašavanje dijelova vrta. Želite li na suptilan način usmjeriti posjetitelje na kuhinjska ulazna vrata umjesto na glavna ulazna vrata u kuću? Koristite narančastu boju pred kuhinjskim, a plavu pred glavnim ulaznim vratima.
Posjetitelje će sjaj narančaste očekivano više privući. Ona je prirodni magnet.


Sjajne boje čine stvari naizgled manjima i bližima no što je to slučaj s tamnim bojama. Tako neke dijelove vrta možete učiniti bližima koristeći, recimo, narančastu boju.


Ona je ujedno i topla boja koja diže raspoloženje pa je koristite u dijelovima vrta namijenjenim za opuštanje i druženje s prijateljima.


Razni tonovi iste, narančaste boje, najlakši su način za miješanje boja u vrtu. Preporuka je ne miješati samo dvije vrste iste boje, nego mnogo više, pa će i krajnji dojam biti bogatiji.


Narančastu možete miješati i s crvenom i žutom bojom, jer su analogne. Dobro će djelovati i mješavina ljubičaste, crvene i narančaste, jer su međusobno harmonične.


Želite li postići dramatičniji izgled vrta, koristite komplementarne boje. U slučaju narančaste, to je plava boja. Plava će do maksimuma istaknuti narančastu boju cvijeća. No, ne zaboravite da koloritu vašeg vrta pridonosi i boja vaza i vrtnih ornamenata.


Najkompliciranija kombinacija je ona od tri glavne boje, narančaste, ljubičaste i zelene. Ova zadnja je uobičajena u svakom vrtu, pa tako moramo usredotočiti pažnju samo na narančastu i ljubičastu boju.


Narančasta je samosvjesna, samouvjerena, razigrana boja, koja unosi zanimljivost u okruženje. Ljubičasta je boja promišljanja, otmjenosti i suzdržanosti, pa ih je često teško uspješno kombinirati.


Za koji god se stil odlučili, treba odabrati biljke koje će svojom bojom postići upravo onakvo raspoloženje kakvo priželjkujete. Evo prijedloga za biljke koje cvjetaju narančastim cvjetovima.


Foto: iStock


Koje cvijeće odabrati da bi dobili boje u vrtu?


Ljiljani u narančastoj boji, koji se još nazivaju i dnevnim ljiljanima jer cvjetaju samo jedan dan, a onda sutradan otvaraju novi cvijet. Prilično su otporni i razmnožavaju se sami, širenjem korijenja.


Tekoma je odlična kao živica ili cvjetna zavjesa pred nečim što treba skriti u vrtu. Brzorastući grm i povijuša treba pomoć pri penjanju, ali će svako mjesto učiniti zanimljivim i njeni narančasti cvjetovi će privući rojeve leptira i ptičica.


Strelicija podsjeća na japanski origami ili na kakvu tropsku pticu. Njen dramatičan izgled i veličina biljke najbolje dolaze do izražaja kada su posađene negdje u pozadini. Ne podnosi jaku zimu, a cvjeta od zime do proljeća.


Gerber je jedna od naizgled najveselijih biljaka, pa nije čudo da je jedna od najpopularnijih. Varijeteti u bojama breskve i lososa dobiveni su od originalno crvene boje, no oni u vrtu nemaju značajniji ekološki učinak.


Begonija potječe iz Brazila, pa joj za predivne cvjetove treba bogato, dobro drenirano tlo, polusjena i redovito zalijevanje. Njeni gomolji se mogu dijeliti slično krumpiru. Ne podnosi smrzavanje.


Budleja također najbolje uspijeva u toplijem klimatskom području i ne podnosi jaku zimu. Cvjeta u jesen i zimu, cvjetovima u rasponu od žute do tamnonarančaste boje. Podrijetlom je s Madagaskara.
Kalendula ne zahtijeva previše brige i raste u gotovo svim okolnostima, a cvjeta gotovo cijele godine.


Kana najbolje uspijeva na vlažnom, dobro osunčanom i dreniranom tlu, slabo kisele do neutralne reakcije. Ova vrsta ljiljana tropskog izgleda raste visoko, pa ga je dobro posaditi u pozadini ostalih biljaka. U toplijim predjelima mogu ostati vani i preko zime.


Karanfile možemo uzgajati u pH neutralnom do slabo kiselom tlu. U narančastoj verziji su jako lijepi. Nekoć su korišteni za dodavanje mirisa octu, pivu, vinu i salatama.


Krizanteme će trebati svakodnevno zalijevanje i bogato tlo, no u jesen će svojim narančastim cvjetovima u raznim tonovima krasiti vaš vrt.


Uresnica je vrlo otporno visoko cvijeće koje samo rasipa sjeme i razmnožava se iz godine u godinu. Ovo cvijeće izgleda kao da raste divlje, a lako ga je razmnožiti i rasipanjem sjemena koje obilato ostaje na uvelim cvjetovima, rano u proljeće. Uresnice su najčešće ljubičaste i bijele, no ima ih i u crvenoj i narančastoj boji.


Dalija je poznata i kao cvijet koji ima antibiotske učinke. Vole je leptiri koji je opsjedaju u vrijeme dok cvjeta, od sredine ljeta do kasne jeseni. Voli bogato tlo s puno vlage.


Hibiskus je ne samo lijep, nego i ljekovit jer su njegovi cvjetovi puni vitamina C. Iako su mu cvjetovi obično crveni, može se nabaviti i vrsta koja cvjeta u narančastoj boji, od ljeta do kasne jeseni. U hladnijoj klimi ga zimi treba unijeti u kuću.


Impatiens najbolje uspijeva u toplijoj klimi, ili ga treba zimi unositi na zaštićeno mjesto. I ovo cvijeće može biti raznih boja, uključujući nekoliko tonova narančaste. Možete ga uzgajati na gredicama, u visećim košarama ili u kući, sve dok ima dovoljno hranjive zemlje. U slučaju da živite u toplijoj klimi ili ga unosite zimi u kuću, možete ga uzgajati i kao trajnicu.


Irisi su otporni na zimu, a trebaju osunčano mjesto i dobru drenažu. Cvjetaju već od veljače nadalje. Cvijetaju u raznim nijansama žute i narančaste boje.


Kadifice u vrtu tjeraju insekte, a mogu cvjetati u raznim tonovima narančaste boje. Možete ih posaditi u bilo kakvo tlo, a mogu donekle podnijeti i sušu.


Milijun zvončića treba saditi na mjesto s puno sunca. Narančasti cvjetovi koji podsjećaju na cvjetove petunije cvjetaju punih devet mjeseci. Biljke treba držati podalje od jake zime.


Nar privlači mnogo oprašivača, pa treba rasti na dobro osunčanom mjestu. Želite li da vam biljka i rodi, posadite neku trogodišnju sadnicu.


Ruže su i ukras i lijek u vrtu, a iako uvijek mislimo na one crvene, ima ih u više od 300 boja. Nije ih lako uzgajati, budući da ih često treba prskati zaštitnim sredstvima protiv gljivičnih bolesti i štetnika.


Tulipani također mogu cvjetati u raznim bojama, pa i u mnogim nijansama narančaste. Lukovice treba posaditi u jesen ako hoćete da vam cvjetaju već idućeg proljeća. Treba im dobro drenirano i tlo bogato hranjivim sastojcima.


Dragoljub je starinsko cvijeće, a može biti u raznim nijansama žute, narančaste ili crvene boje. U jako bogatom tlu će slabije cvjetati, pa tlo ne treba gnojiti. Ostale biljke će štititi od bolesti, a može se koristiti i u kuhinji. U vrtu može služiti kao pokrivač tla ili se penjati na kakvu podlogu.