
Foto: Pixabay
Kombinacija koja sprječava apsorpciju dragocjenih bioaktivnih spojeva
Pitate se koja je prava kombinacija sastojaka za postizanje maksimalne zdravstvene koristi od smoothija?
Za odgovor na to pitanje pobrinuo se tim američkih istraživača koji su razbili mit: banana nikako ne bi smjela biti među sastojcima.
Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija analizirali su smoothije napravljene od različitih kombinacija voća i povrća s nutritivnog i enzimskog gledišta, tražeći onaj najbogatiji flavanolima.
Flavanoli su podskupina flavonoida, bioaktivnih spojeva prisutnih u nekim biljnim organizmima koji donose brojne dobrobiti našem zdravlju, što su pokazala i znanstvena istraživanja u tom smislu:
- zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, štite tjelesne stanice od starenja i oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprječavajući razvoj i širenje tumora
- donose dobrobiti našem kardiovaskularnom sustavu jer čine stijenke krvnih žila elastičnijim i vrše funkciju regulatora tlaka
- konačno, oni potiču metabolizam i, posebno, apsorpciju masti i šećera, također igrajući ulogu u održavanju težine
Ovi tako korisni spojevi za naše tijelo nalaze se u mnogim biljnim sastojcima koji se obično koriste za pripremu smoothija i frapea, poput jabuka, krušaka, borovnica, kupina, grožđa i kakaa.
Međutim, američki su istraživači otkrili da različite kombinacije sastojaka u voćnim smoothiejima mogu pospješiti ili inhibirati apsorpciju flavanola u našem tijelu, a to bi moglo biti zbog prisutnosti, više ili manje važnog unutar pripravka, određenog enzima zvanog polifenol oksidaza.
Znate li za fenomen oksidacije koji se opaža kada se izrezana jabuka ostavi u dodiru sa zrakom nekoliko minuta? To se događa jer jabuka sadrži polifenol oksidazu, enzim koji mijenja boju kada je izložen zraku.
Prisutnost u našem smoothiju voća koje sadrži polifenol oksidazu, prema onome što je proizašlo iz ovog istraživanja, inhibira apsorpciju dragocjenih flavanola u našem tijelu.
Uspoređeni su učinci smoothieja na bazi banane (bogat polifenol oksidazom) i smoothieja na bazi borovnice (voće s malo polifenol oksidaze) i rezultati su bili iznenađujući.
Sudionici istraživanja koji su pili smoothie od banane imali su 84 posto niže razine flavanola u tijelu od onih koji su pili smoothie od borovnice.
Znači li to da moramo demonizirati prisutnost banana u našim smoothiejima? Apsolutno ne, budući da ovo voće također ima mnoge dobrobiti za naše tijelo.
Savjet stručnjaka je da ga ne kombinirate s voćem bogatim flavanolima (bobičasto voće, grožđe, jabuke…) kako ne biste poništili blagotvorna svojstva potonjeg.
najnovije
najčitanije
Nogomet
talijanski velikan
Na radaru Juventusa čak sedam napadača
Zadar
studentski projekt
Fokus Ritma kulturizma Bukovica i Ravni kotari
Vaterpolo
solaris bolji
Poraz Zadra 1952 u prvoj utakmici kvalifikacija za popunu regionalne Premier lige
Zadar
fokus na lokalne izbore
Šime Erlić sutra podnosi ostavku na mjesto ministra
Hrvatska
zagreb
Davor Štern kandidat nezavisnih lista za predsjednika Gradske skupštine
Zadar
NEPOZNAT VLASNIK
Na Žmirićima niknuo štand bez dozvole
Zadar
KAD NAVRŠE 18
Roditelji osoba s autizmom moraju voditi “knjige” o troškovima svog djeteta
Zadar
PRESUDA
Ubojica iz Ruplja mora platiti gotovo 14 tisuća eura odštete
Crna Kronika
NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN
Pakoštanac mu prijetio smrću, zaključao ga i otišao. Sve to iz šale?
Zadar
JUBILARNO IZDANJE