Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Boja i okus

Dehidrirani voćni prah: Što je to, kako ga pripremiti i koristiti u kuhinji

Autor: Šarlota Brnčić

26.04.2023. 08:48
Dehidrirani voćni prah: Što je to, kako ga pripremiti i koristiti u kuhinji

Foto: Pixabay

Postoji mnogo voća koje možete osušiti i pretvoriti u prahJeste li ikada probali voćni prah? Riječ je o suhom voću koje se mikserom ili mlincem za kavu smrvi u prah, a služi za aromu raznih jela i namirnica, ali i za bojenje.


Ima onih koji ga posipaju, primjerice, po običnom jogurtu, onih koji ga dodaju u tijesto za muffine i palačinke, onih koji ga koriste za pripremu muslija ili za aromu kolača.


Kako ga pripremiti?


Možete ga pripremiti s različitim vrstama voća, primjerice kupinama, borovnicama, jabukama, koricom naranče. Evo kako postupiti:


  • Prvo što treba učiniti je nabaviti voće i osušiti ga u odgovarajućoj sušilici. Možete koristiti i pećnicu, ali u tom slučaju temperatura mora biti prilično visoka, preko 40 °C, pa riskirate gubitak određenih kvaliteta.
  • Nakon što se osuši (ovo može potrajati nekoliko sati), voće se mora smrviti u prah mikserom ili, ako želite pripremiti male količine, mlincem za kavu.
  • Prah se zatim prosijava sitnim sitom kako bi se uklonile grudice ili sjemenke.
  • Zatim se prah na pladnju stavi u zagrijanu, ali isključenu pećnicu na petnaestak minuta kako bi se uklonila zaostala vlaga.
  • U ovom trenutku ga možete staviti u hermetički zatvorenu posudu. Prosječno trajanje je 6-9 mjeseci, ali ovisi i o vrsti sušenog voća.

Kako ga koristiti?
Voćni prah obično se koristi za davanje okusa svakodnevnim namirnicama ili za njihovo bojanje. Sjetite se samo koktela!


Možete ga koristiti da zasladite zobene pahuljice, date okus običnom jogurtu ili mlijeku, da žitarice budu manje neukusne ili da obogatite muslije.


Odličan je i kao preljev za salatu te za pripremu kruha ili raznih pečenih slastica, poput focaccie i muffina. U tom slučaju dodajte ga samo malo u tijesto.


Možete ga dodati i sladoledu kako biste pojačali njegov okus, koristiti ga za pripremu glazure u boji, staviti ga u tijesto za kolače ili palačinke.


Konačno, možete ga koristiti i u čajevima, smoothiejima i koktelima, ali imajući na umu da iako daje okus, ne otapa se u tekućini.