Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jutarnji obrok

Jesu li pahuljice zdrav doručak? Ako pitate stručnjake...

Autor: Lucija Sučić

29.11.2022. 07:22
Jesu li pahuljice zdrav doručak? Ako pitate stručnjake...

Foto: Fott: Unsplash

Brze, jednostavne, ukusne. No jesu li zdrave?Na paketima i reklamama za mnoge pahuljice često se mogu pronaći velike tvrdnje kako su one super hrana, zdrave, korisne i sve što nam je potrebno za kvalitetan doručak.


Isto tako, često su na meniju kao omiljena jutarnja hrana mnogih mališana, a baš zato što su brze i jednostavne za napraviti, spadaju pod čest izbor doručka.


Često ih zovemo jednostavno pahuljice, a zapravo se radi o rafiniranim žitaricama s mnogo dodanih sastojaka.


Šećer kao “najopasniji” dodatak
Jedan od najpoželjnijih, ali i najprisutnijih dodanih sastojaka kupovnim pahuljicama je dodani šećer, koji se često nalazi pri samom vrhu u udjelu sastojaka. To i nije baš najpovoljnija situacija s obzirom na to da je rafinirani šećer nepovoljan za zdravlje i čest unos šećera može biti faktor rizika.


“Zdrave” – samo reklama?


Često su pahuljice reklamirane kao zdrave, dok im se u top tri sastojaka najčešće nalazi šećer. Isto tako, ciljano često dolaze u različitim bojama koje su djeci posebno primamljive, što ujedno utječe na stvaranje asocijacije doručka kao zabavnog i primamljivog obroka.


Međutim, doručak koji je u tolikoj mjeri obojan, a iza kojeg se nalazi većinski šećer nije najzdravija opcija za mališane jer osim šećera, nutritivno nisu baš pune zdravih sastojaka.


Mogu li pahuljice biti zdrav doručak?


Itekako mogu, no ako se odaberu one koje imaju nizak udio šećera, te one s visokim udjelom vlakana i kvalitetnih sastojaka. Dodatno, ukoliko se obogate nekim izvorom proteina, postaju prava nutritivna bomba!


Izvor: Healthline