Foto: Pexels
Polifenoli u tom napitku mogu spriječiti oštećenja i upale uzrokovane starenjem
Mnogi čimbenici pridonose starenju, a prehrana nije iznimka. Od naše kože do naših stanica, hrana koju jedemo pruža niz esencijalnih hranjivih tvari koje mogu podržati mikrobni mehanizam našeg tijela i pomoći nam da živimo dulje, zdravije.
Jedan napitak koji obećava u ovom području je čaj.
Neka su istraživanja sugerirala da biljni spojevi koji se nalaze u čaju, zvani polifenoli, mogu produžiti životni vijek crva, muha i miševa te su otkrili da je za ljude konzumacija čaja povezana sa smanjenim rizikom od raznih povezanih bolesti.
Međutim, vrlo je malo studija ispitivalo odnos između konzumacije čaja i biološkog starenja
U novom istraživanju, objavljenom u časopisu The Lancet Regional Health-Western Pacific, istraživači s kineskog Sveučilišta Sichuan pokušali su istražiti ulogu konzumacije čaja u dugovječnosti, koristeći podatke od gotovo 14.000 sudionika u dobi između 30 i 79 godina.
Sudionici su upitani koliko šalica čaja popiju svaki dan i procijenjeni su osnovni biomarkeri koji ukazuju na starenje, a potom su procijenjeni u naknadnoj studiji dvije do četiri godine kasnije.
Iz ovih podataka proizašao je jasan obrazac: ispijanje čaja povezano je sa sporijim biološkim starenjem, osobito za one koji stalno piju čaj i koji su konzumirali umjerene količine.
Naravno, ova korelacija ne mora nužno implicirati uzročnost, ali postoji niz molekula unutar čaja koje bi mogle biti u pozadini ovih potencijalnih svojstava protiv starenja.
Čaj je bogat polifenolima i antioksidansima za koje se vjeruje da igraju ulogu u smanjenju upale, eliminaciji toksičnih nusproizvoda i povećanju metabolizma stanica.
Za polifenole se također navodi da igraju važnu ulogu u podržavanju našeg crijevnog mikrobioma, s implikacijama na metabolizam, imunitet i kognitivnu funkciju.
Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo koje bi molekule mogle biti u osnovi ove funkcije protiv starenja, no istraživanje pruža uvjerljive dokaze za čaj kao pristup koji se temelji na prehrani za usporavanje procesa starenja i potencijalno smanjenje rizika od bolesti povezanih sa starenjem.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Hrvatska
NOVI UDAR