Foto: Pexels
Polifenoli u tom napitku mogu spriječiti oštećenja i upale uzrokovane starenjem
Mnogi čimbenici pridonose starenju, a prehrana nije iznimka. Od naše kože do naših stanica, hrana koju jedemo pruža niz esencijalnih hranjivih tvari koje mogu podržati mikrobni mehanizam našeg tijela i pomoći nam da živimo dulje, zdravije.
Jedan napitak koji obećava u ovom području je čaj.
Neka su istraživanja sugerirala da biljni spojevi koji se nalaze u čaju, zvani polifenoli, mogu produžiti životni vijek crva, muha i miševa te su otkrili da je za ljude konzumacija čaja povezana sa smanjenim rizikom od raznih povezanih bolesti.
Međutim, vrlo je malo studija ispitivalo odnos između konzumacije čaja i biološkog starenja
U novom istraživanju, objavljenom u časopisu The Lancet Regional Health-Western Pacific, istraživači s kineskog Sveučilišta Sichuan pokušali su istražiti ulogu konzumacije čaja u dugovječnosti, koristeći podatke od gotovo 14.000 sudionika u dobi između 30 i 79 godina.
Sudionici su upitani koliko šalica čaja popiju svaki dan i procijenjeni su osnovni biomarkeri koji ukazuju na starenje, a potom su procijenjeni u naknadnoj studiji dvije do četiri godine kasnije.
Iz ovih podataka proizašao je jasan obrazac: ispijanje čaja povezano je sa sporijim biološkim starenjem, osobito za one koji stalno piju čaj i koji su konzumirali umjerene količine.
Naravno, ova korelacija ne mora nužno implicirati uzročnost, ali postoji niz molekula unutar čaja koje bi mogle biti u pozadini ovih potencijalnih svojstava protiv starenja.
Čaj je bogat polifenolima i antioksidansima za koje se vjeruje da igraju ulogu u smanjenju upale, eliminaciji toksičnih nusproizvoda i povećanju metabolizma stanica.
Za polifenole se također navodi da igraju važnu ulogu u podržavanju našeg crijevnog mikrobioma, s implikacijama na metabolizam, imunitet i kognitivnu funkciju.
Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo koje bi molekule mogle biti u osnovi ove funkcije protiv starenja, no istraživanje pruža uvjerljive dokaze za čaj kao pristup koji se temelji na prehrani za usporavanje procesa starenja i potencijalno smanjenje rizika od bolesti povezanih sa starenjem.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ogledalo društva
Hrvatska u vrhu EU-a po stopi suicida. Uzroci sežu dublje od osobnih problema
Županija
zbog radova
Murvica Donja i Bibinje u ponedjeljak bez vode
Svijet
simbol holokausta
Auschwitz nakon 80 godina: Političari šute, preživjeli govore
Hrvatska
glas potrošača
Građani spremni na novi bojkot, možda i višednevni: ‘Situacija s cijenama u Hrvatskoj je nenormalna’
Nogomet
Englesko prvenstvo
Engleski mediji nisu štedjeli komplimente na račun Joška Gvardiola, Mateo Kovačić nije prošao tako dobro
Zadar
SUBOTNJA ŠPICA
[FOTO] Zadrani iskoristili sunčano jutro za šetnju gradom
Zadar & Županija
REPORTAŽA
MISTO MOJE (10) Iz Poljica nitko ne odlazi, radi se i gradi, ali nestaju dobri stari običaji
Županija
BOJAZAN ZA EKOSUSTAV
NAPUŠTANJE KAVEZA Bijeg atlantskog lososa izazvao lavinu upita: ‘Dodatni problem stvara činjenica…’
Zadar
ili možda radeta
Ide li Sven Marcelić u utrku za gradonačelnika Zadra?
Zadar
GRADSKI VIJEĆNIK