Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ukusno i zdravo

Isprobajte vegetarijansku verziju pastirske pite punu povrća

Autor: Lucija Sučić

03.01.2024. 08:13
Isprobajte vegetarijansku verziju pastirske pite punu povrća

Foto: iStock

Radi se o jelu porijeklom iz Britanije



Pastirska pita jelo je podrijetlom iz Britanije, a najčešće se sastoji od povrća i nasjeckanog mesa kuhanog u loncu pa potom prelivenog pire krumpirom.


Verzija pastirske pite za koju vam ovoga puta donosimo recept vegetarijanska je verzija koju možete prilagođavati po vašem ukusu, a garantirano će i najveći mesojedi na čas zaboraviti da u njoj nema niti trunke mesa!


Sastojci


Za nadjev:


  • 1 žlica ulja
  • 1 poriluk
  • 2 mrkve
  • 150g gljiva
  • 1 veliki češanj češnjaka
  • 3 svježa lista kadulje
  • 3 grančice svježih listića timijana
  • 400 g konzervirane leće
  • 400 g konzerviranih pelata
  • 200 ml temeljca od povrća
  • 200 ml crnog vina
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica čili pahuljica (po želji)
  • 1 žličica šećera (po želji)
  • sol i svježe mljeveni crni papar


Za preljev:


  • 2 slatka krumpira (oko 500g
  • 2 obična krumpira (oko 500g)
  • pola male cvjetače
  • komadić neslanog maslaca
  • 1 žlica sitno ribanog parmezana (po želji)
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Prvo krenite pripremati nadjev tako da u tavi zagrijete ulje, dodate očišćen i sitno nasjeckan poriluk te isti pržite četiri do pet minuta dok ne omekša.


Potom dodajte također sitno nasjeckanu mrkvu, gljive i češnjak i nastavite miješati narednih pet minuta.


Dodajte kadulju, majčinu dušicu, leću, rajčice, temeljac i crno vino i miješajte dok se dobro ne sjedini. Zagrijte smjesu do vrenja, a zatim smanjite vatru doki nastavite kuhati oko dvadeset minuta.


Zagrijte pećnicu na 200°C ili 180°C ako koristite ventilator, a dok se nadjev krčka i pećnica grije napravite preljev tako što ćete zakuhati vodu u velikom loncu i skuhati batat i krumpir koji ste prethodno narezali na kockice oko dva centimetra.


Kuhajte desetak minuta a potom dodajte cvjetaču i kuhajte još desetak minuta, odnosno dok povrće ne omekša.


Kada je kuhano, dobro ocijedite i stavite u posudu, dodajte maslac te dobro začinite solju i paprom, a zatim izgnječite dok ne postane glatko. Ostavite sa strane i držite na toplom.


Sojin umak, čili pahuljice i šećer (ako ih koristite) umiješajte u smjesu za nadjev koja se tijekom kuhanja trebala zgusnuti. Nastavite pirjati još par minuta te dodajte malo vode ako je smjesa previše suha. Posolite i popaprite.


Smjesu za nadjev prebacite u vatrostalnu posudu za pečenje, zatim žlicom stavite preljev i rasporedite ga u ravnomjeran sloj. Po želji pospite parmezanom.


Pecite pitu u pećnici 18-20 minuta, prenosi BBC.