Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

GASTRO RADIONICA

"Okusi baštinu", jela na bazi lokalnog ribarstva u Starigradu

Autor: Portal ZL

26.10.2023. 14:35

Foto: Dinko Denona/TZO StarigradTuristička zajednica općine Starigrad privodi kraju provedbu prvog dijela projekta “Okusi baštinu” u sklopu kojega je upravo održana gastro radionica za školsku djecu. Zadarski chef Renato Kraljev, ujedno i profesor kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru pripremao je za djecu osmišljena jela na bazi lokalnog ribarstva sa ciljem edukacije o raznovrsnim mogućnostima pripreme i poticanja na veću konzumaciju ribe i plodova mora.


Pozitivna reakcija


Tako su djeca imala priliku probati burger od hobotnice, „morsku paštašutu“ od sipe te plavu ribu sa povrćem. Iako su se organizatori malo pribojavali reakcije djece na pripremljeni meni, pokazalo se da za to nije bilo razloga jer su sva jela bila odlično prihvaćena. Recepti jela pripremanih na ovom i drugim gastro događanjima u sklopu ovog projekta bit će objavljeni u brošuri koju će TZO Starigrad izdati krajem godine na hrvatskom i engleskom jeziku kao edukativni materijal za lokalnu zajednicu, ujedno i uporabni suvenir za posjetitelje.


hrana

Foto: Dinko Denona/TZO Starigrad


Sveukupno, ovim su projektom kroz cijeli niz edukativnih i gastro turističkih događanja obuhvaćeni cjelokupna lokalna zajednica i turisti u destinaciji s ciljem potpore vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne-maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture kao i unapređenja turističke ponude podvelebitskog područja. Turistička zajednica je projektnim aktivnostima obuhvatila i školsku djecu jer su oni naša najveća vrijednost i budući nositelji turističkog razvoja destinacije.


Edukativna radionica
Istog dana je za više razrede osnovne škole održana edukativna radionica na temu morskog mikrosvijeta, klimatskih promjena i njihovog utjecaja na morski svijet. Radionicu su održali članovi Društva istraživača mora 20000 milja u sklopu projekta Interpretacijski centar mora i drugih visoko vrijednih prirodnih resursa na području FLAG-a Tri mora.


Ove aktivnosti su uspješno provedene na školskom sportskom igralištu i u suradnji sa Osnovnom školom Starigrad koja se uvijek aktivno uključuje u projekte u lokalnoj zajednici.


Oba projekta sufinancirana su sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo a provode ih u partnerstvu Turistička zajednica općine Starigrad i Općina Starigrad.


Foto: Dinko Denona/TZO Starigrad