Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Consumers Reports

Proizvođači tamnih čokolada moraju smanjiti razinu teških metala u svojim proizvodima

Autor: Hina

24.01.2023. 15:50
Proizvođači tamnih čokolada moraju smanjiti razinu teških metala u svojim proizvodima

Foto: iStockAmerički časopis Consumers Reports pozvao je četiri proizvođača tamne čokolade da se do Valentinova obvežu smanjiti količinu olova i kadmija nakon što je ispitivanje pokazalo da je njihova razina u nekim proizvodima štetna po zdravlje.


U pismu Hersheyu, Mondalezu, Theo Chocolateu i Trader Joe’su američki je časopis u ponedjeljak podsjetio da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u živčanom sustavu, potisnuti imunološki sustav i oštetiti bubrege.


Opasnost je veća za trudnice i malu djecu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, dodavši pismu peticiju s gotovo 55 tisuća potpisa.
Krajem prosinca časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući one Hersheya, Godive i Lindta, razina olova, kadmija ili oba metala može biti i štetna, ako se konzumira 28 grama dnevno.


Udruga konditorskih tvrtki poručila je pak da kalifornijske zdravstvene smjernice koje je Consumer Reports smatra “najboljom zaštitom za potrošače” i primijenio ih je u istraživanju „nisu standardi sigurnosti hrane”. Čokolada je sigurna, ustvrdili su proizvođači slatkiša.


Nakon što je Consumer Reports objavio rezultate istraživanje, potrošači su tužili Trader Joe’s u najmanje devet navrata, a na udaru tužbi našli su se, među ostalima, i Hershey, Mondalez, Godiva i Lindt, navodi Reuters.