Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

AMERIČKI PROIZVOĐAČ

Hersheyeve tamne čokolade na sudu: “Zašto skrivate da imaju toliko olova i kadmija?”

Autor: Hina

30.12.2022. 18:51
Hersheyeve tamne čokolade na sudu: “Zašto skrivate da imaju toliko olova i kadmija?”

Foto: ReutersAmerički proizvođač čokolade Hershey suočen je u matičnoj zemlji s tužbom potrošača koji tvrdi da njegove tri tamne čokolade sadrže štetne količine teških metala, izvijestili su britanski mediji.


Njujorčanin Christopher Lazazzaro podigao je u srijedu tužbu protiv Hersheya, tvrdeći da je kompanija obmanula potrošače budući da nije navela koliko otrovnog olova i kadmija sadrže njezine tri tamne čokolade, piše BBC u četvrtak.


Lazazzaro tvrdi da ne bi kupovao Hershey’s Special Dark Mildly Sweet Chocolate, Lily’s Extra Dark Chocolate 70% Cocoa i Lily’s Extreme Dark Chocolate ili bi želio platiti nižu cijenu da mu je ta informacija bila poznata. U predloženoj kolektivnoj tužbi zatražio je najmanje pet milijuna dolara odštete.
Hershey’s nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira tužbu, a nisu je komentirali ni Lazazzarovi odvjetnici, napominje BBC. Neka istraživanja sugeriraju da antioksidansi i relativno niske razine šećera u tamnoj čokoladi mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, podsjeća BBC.


No, Lazazzaro se u tužbi poziva na nedavna otkrića američkog časopisa Consumer Reports (CR), koji je testirao 28 tamnih čokolada na olovo i kadmij.


Utvrdili su da svih 28 čokolada sadrži teške metale, ali njih 23, uključujući čokolade Hersheya, Godive i Lindta, sadrži potencijalno štetne razine olova, kadmija ili oba metala, ako se konzumira 28 grama dnevno.


Hershey’s Special Dark i Lily’s 70% sadrže visoku razinu olova, a Lily’s 85% visoku razinu olova i kadmija, navodi BBC.


„Svaka vrsta hrane može sadržavati teške metale ako su prisutni u tlu u visokoj koncentraciji”, tumači za BBC nutricionistica Sheeba Majmudar.


„Nijedan zakon o hrani trenutno ne određuje testiranje svih serija prehrambenih proizvoda – dok vam ne pozli. Može se reći da toksini u hrani općenito nisu sigurni, ali čovjeku uvijek padne na pamet slogan ‘potrošaču, oprez’”, dodala je Majmudar.


Hershey je kupio proizvođača slastica s niskim udjelom šećera Lily’s u lipnju prošle godine.