Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Podignite razinu

Umorni ste, tužni i nemate energije? Možda patite od nedostatka dopamina

Autor: Šarlota Brnčić

19.01.2023. 07:01
Umorni ste, tužni i nemate energije? Možda patite od nedostatka dopamina

Foto: PexelsNa vaše raspoloženje utječu različiti čimbenici, ali možda jedan od najznačajnijih su neurotransmiteri u mozgu.


Među njima su dopamin i serotonin među najvažnijima, a oni rade u tandemu kako bi podržali brojne funkcije uključujući pamćenje, raspoloženje, pa čak i sposobnost obraćanja pažnje.


Dok je serotonin često u središtu pozornosti, važno je obratiti pozornost i na dopamin.
Znakovi niske razine dopamina su različiti. Evo glavnih na koje treba obratiti pozornost:


 • umor
 • tuga
 • nedostatak motivacije
 • magloviti mozak
 • niska energija
 • poteškoće s koncentracijom

Ali koji su uzroci nedostatka dopamina? Sunčeva svjetlost potiče oslobađanje dopamina, pa razine ovog hormona prirodno padaju kako dani postaju kraći, a noći sve duže.


Istraživanja su pokazala da određena hrana može potaknuti oslobađanje dopamina, dok ga prehrana s visokim udjelom šećera i zasićenih masti može spriječiti.


Nedostatak aktivnosti i odmora također može negativno utjecati na razinu dopamina.


Srećom, postoji niz načina da pokušate podići razinu dopamina:


 • Jedite proteine: kao i uvijek, prehrana je ključna za održavanje vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Hrana bogata tirozinom najbolja je opcija za povećanje proizvodnje dopamina. Tirozin je aminokiselina koja gradi dopamin, a nalazi se u proteinskoj hrani kao što su avokado i tamna čokolada.
 • Vježbajte: vježbanje je učinkovito u poboljšanju vašeg raspoloženja, dok također povećava razinu dopamina. Istraživanja su pokazala da su dovoljne razine dopamina također neophodne za kretanje i koordinaciju. Dakle, dodavanje malo tjelovježbe u vašu dnevnu rutinu može pomoći u poboljšanju otkucaja srca i raspoloženja.
 • Uzimajte suplemente: dijeta i tjelovježba mogu imati dubok učinak na tijelo i mozak, ali isto tako mogu imati i neki suplementi kao što su L-tirozin, L-teanin, kurkumin i omega-3 masne kiseline EPA. Sve su ovo sjajne mogućnosti za poboljšanje proizvodnje dopamina, ali zapamtite da je potrebno vrijeme da se učinci očituju i, iznad svega, dobro je posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja dodataka.
 • Zagrlite nekoga: fizički kontakt, maženje, grljenje i intimnost pokreću oslobađanje dopamina, kao i drugih hormona sreće poput serotonina.
 • Pročitajte dobru knjigu: istraživanje je pokazalo da je dopamin također uključen u učenje i pamćenje, a obavljanje svrhovitih aktivnosti poput čitanja knjige može aktivirati neurotransmiter. Da ne spominjemo, dobro je za cjelokupno zdravlje mozga.