Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZA HEDONISTIČKA DRUŽENJA

Plata s maslacem je vodeći gastro hit. Donosimo zdravije, ali jednako ukusne alternative

Autor: Mija Dropuljić

14.03.2024. 09:35
Plata s maslacem je vodeći gastro hit. Donosimo zdravije, ali jednako ukusne alternative

Foto: iStock/NL



Plate s maslacem, takozvane “butter boards”, već neko vrijeme su jedan od vodećih gastro trendova. Ideja je zapravo jednostavna – na drvenu platu se namaže maslac, a preko i oko njega se postave razne namirnice, od slanih do slatkih.


Ako volite druženja uz male, ali ukusne zalogaje i dobro butelju vina, plate su izvrsna opcija. Nažalost, popularne plate s maslacem nisu najzdravija varijanta. No, bez brige, i zdravije opcije su ukusne, slasne i izgledaju jednako dobro. Donosimo par dobrodošlih alternativa za vaše iduće druženje.


Plata s ricottom


Zvijezda ove plate je talijanski sir ricotta. Riječ je svježem siru koji se tradicionalno proizvodi od sirutke, nusproizvoda proizvodnje tvrdih sireva poput mozzarelle i sira od kozjeg mlijeka.




Ovaj sir ima mekanu, kremastu teksturu i blag, slatkast okus. Ako nemate ricottu ili niste obožavatelj ove vrste sira, dobra alternativa je zrnati svježi sir ili mascarpone.


Poslužite sa: sušene rajčice, salama, pesto, pinjoli, ružmarin, maslinovo ulje, slani keksi, focaccia, baguette s maslinama


Plata s humusom


Humus je popularna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta, posebno u Bliskom istoku i Sredozemlju. To je namaz ili umak koji se tradicionalno priprema od kuhanog slanutka (kikirikija), tahinija (sezamova pasta), maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka i začina.


Humus se često poslužuje kao prilog, namaz za kruh ili umak za povrće. Možete ga kupiti gotov ili u svega par minuta napraviti kod kuće.


Poslužite sa: zelenim i/ili crnim maslinama, crvenom paprikom, mladim lukom, patlidžanom, pita kruhom


Plata s guacamoleom


Guacamole je tradicionalni meksički umak ili dip napravljen od zrelih avokada, obično miješan s dodacima poput luka, češnjaka, rajčica, cilantra, limunovog soka i soli. Ovaj kremasti i bogati umak popularan je diljem svijeta i često se poslužuje kao prilog, umak za tortilje ili namaz za sendviče.


Poslužite sa: kiselim vrhnjem, crvenim lukom, korijanderom, limetom, paprikom, tortilja čipsom ili tacosima


Plata s jogurtom


Ako želite isprobati slatku verziju popularnim plata, jogurt je najbolja opcija za bazu. Ne samo da izvrsno pristaje nego je i najzdravija varijanta.


Poslužite sa: granolom, preprženim orašastim plodovima, cimetom, medom, šumskim voćem.