Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

iznimno ukusno

Isprobajte recept za savršenu čokoladnu tortu bez brašna i šećera

Autor: Life

28.09.2024. 18:12
Isprobajte recept za savršenu čokoladnu tortu bez brašna i šećera

Foto: iStock/NL



Uživanje u desertu i mršavljenje u isto vrijeme? Zvuči predobro da bi bilo istinito. Ali ovaj recept dokazuje suprotno. Predivno aromatičnog, intenzivnog i punog okusa, ovaj kolač okusom je poput najvećeg čokoladnog grijeha, ali se pokazao kao pravi ubojica sala na trbuhu.


Ovaj čokoladni kolač ne sadrži brašno i šećer, što ga čini pogodnim za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, a također osvaja bodove svojim izvrsnim nutritivnim vrijednostima.


To je moguće zahvaljujući bademovom brašnu koje sadrži, a koje je prirodno bogato proteinima i gotovo bez ugljikohidrata.




Prstohvat čilija – da, dobro ste pročitali – također pokreće metabolizam i također daje sjajnu notu okusa ovom čokoladnom spektaklu. Unatoč svojim zdravim vrijednostima, ova torta kulinarski je užitak koji svojom intenzivnom aromom kakaa podsjeća na najsočniji brownie svih vremena.


Sastojci


Za tijesto:


  • 4 jaja
  • 100 g zamjene za šećer, npr. eritritol
  • 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 20 g kokosovog ulja
  • 200 g bademovog brašna ili mljevenih badema
  • 40 g kakaa za pečenje, nezaslađenog
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 1 prstohvat čili pahuljica

Za ganache:


  • 150 g otopljene tamne čokolade, bez šećera
  • 80 ml nemasnog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 50 g nemasnog prirodnog jogurta
  • 50 g eritritola

Priprema


Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Manju posudu za pečenje (promjera 20 cm) namastite i namažite s malo kokosovog ulja. Odvojite jaja i istucite žumanjke s eritritolom i prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Bjelanjke s još prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg.


Pažljivo umiješajte tekuće kokosovo ulje i mlijeko u smjesu žumanjaka. Pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, prašak za pecivo, čili i kakao – te ih postupno umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte tučene bjelanjke. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu i poravnajte ga.


Pecite 30 minuta. Za glazuru otopite čokoladu na pari. Kad se malo ohladi, pjenjačom umiješajte eritritol, nemasno mlijeko i prirodni jogurt. Prelijte i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.